Alex Yee heeft zojuist uitstekende zaken gedaan in zijn strijd om een Olympisch ticket te bemachtigen: het jeugdige Britse talent sloeg vernietigend toe tijdens het looponderdeel en won zojuist de WTCS Leeds. Eerder vandaag won Maya Kingma bij de vrouwen.

Het zwemonderdeel werd eigenlijk als altijd – in ieder geval als hij meedoet – grotendeels aangevoerd door de Slowaakse Richard Varga, maar hij kwam niet als eerste uit het water: dat was de Australische Aaron Royle, op de voet gevolgd door Alistair Brownlee en Marten van Riel, met daar weer achter een groot lint van alle mannen. Donald Hillebregt had een voor zijn doen goed zeer goed zwemonderdeel, kwam als 27e terug uit het water en op slechts 18 seconden van de snelste zwemmer.

Op de fiets was het Alistair Brownlee die als eerste weg was, maar hij kreeg een flink groepje mannen – zeven om precies te zijn – in zijn wiel: Marten van Riel, Jonathan Brownlee, Jonas Schomburg, Léo Bergere, Kenji Nener, Morgan Pearson en Aaron Royle. Een grote groep daarachter, met vrijwel alle favorieten, volgde op slechts tien seconden. In de wisselzone miste Hillebregt net de aansluiting met deze groep en zo kwam hij op bijna een minuut achterstand in een groep daar weer achter te zitten.

Niet veel later smolten de eerste twee groepen samen. Heel even probeerde Van Riel nog weg te rijden, daar slaagde hij ook een paar kilometer in door een gaatje van een paar seconden te slaan, maar al snel bleek dat iets te opportunistisch. Niet veel later gingen ook Schomburg en Andrea Salvisberg op avontuur en zij bleven langer weg. Toch werden zij een paar kilometer later ook weer opgeslokt, waarna de Britse Samuel Dickinson een poging waagde. Hij bleef solo het langste uit handen van het peloton. Sterker nog, met een voorsprong van vier seconden mocht Dickinson als eerste aan zijn run beginnen. Al na een paar meter was hij zijn voorsprong kwijt.

Tijdens de run was het uiteindelijk één man die onnavolgbaar bleek: Alex Yee. Het Britse talent liet al heel vaak zien over een uitzonderlijk loopvermogen te beschikken en trok dankzij dit talent de eindoverwinning naar zich toe. Enigszins opvallend was het dat favorieten als Blummenfelt, de gebroeders Brownlee, Schomburg en Bergere er niet aan te pas kwamen vandaag.

Yee kwam over de streep na 1:43:27 uur. Morgan Pearson werd 26 seconden later tweede, Marten van Riel derde op 37 seconden.

Hillebregt werd uiteindelijk 41e en daarmee laatste, op ruim acht minuten van Yee.