Ze oogde van start tot finish sterk, heel sterk zelfs, en zo voelde Maya Kingma zich ook. Dat moet ook wel, want anders win je natuurlijk geen WTCS-race – in dit geval Leeds – waar alleen de sterkste atleten ter wereld aan de start staan. Na haar historische race staat haar telefoon roodgloeiend, wordt ze bijna geleefd, maar is ze zelf vooral heel erg blij én verbaasd. “Ik zag mezelf hier niet per se als een kandidaat voor een medaille. Laat staan als winnares.”

Toch zal ze moeten wennen aan dat idee, want ze won de wedstrijd dus en ook nog eens op overtuigende wijze. Daarmee is ze de tweede Nederlandse ooit die een WTCS-wedstrijd wint. “We weten allemaal dat Rachel in Abu Dhabi heeft gewonnen. Dat ik vandaag ook win, tussen een ijzersterk veld waar niemand is gevallen (zoals in Abu Dhabi massaal gebeurde, red.), dat is gewoon super. Ik had dit echt niet gedacht”, jubelt ze bij vlagen enthousiast lachend door de telefoon.

‘Omhoog was zij sterker, omlaag ik’

Lange tijd was het de vraag wie er zou winnen. Tijdens de run liep Kingma samen met de Britse Jessica Learmonth en Sophie Coldwell, die als eerste na een paar kilometer niks had in te brengen tegen het dodelijke tempo van Kingma en daardoor moest lossen. Learmonth werd niet gelost, tot een paar honderd meter voor de streep. “Ik had geen idee hoe sterk ze was, maar merkte wel dat ik de stukken naar beneden makkelijker liep. Omhoog was zij sterker, dacht ik. Daarom wilde ik ook niet tot de laatste meters wachten. Daar moesten we nog een stuk ontzettend steil omhoog en durfde ik niet op te wachten. Ik had het idee dat mijn benen dat niet leuk gingen vinden, dus ik wilde het daarvoor beslissen.”

Dat deed Kingma ook, al merkte ze eerder al dat Learmonth veel hijgde tijdens het lopen. “Al zegt dat me niet zoveel. Ik weet van mezelf dat ik sowieso minder hijg dan de gemiddelde atleet waar ik tegen race, dus dat is niet per se een goede indicatie.”

Kanshebster voor de Olympische Spelen? ‘Een goed wedstrijdplan wordt bepalend’

En nu? Ziet Kingma zich als een serieuze kanshebster voor de Olympische Spelen? Na een derde plaats in Yokohama en nu winst in Leeds is het in ieder geval geen gekke gedachte. “Ik snap dat iedereen dat denkt, maar ik vind het heel erg lastig om te zeggen. Het belangrijkste is dat ik daar – net als vandaag – heel erg vanuit een bepaalde controle race. Een goed wedstrijdplan gaat bepalend zijn.”