Terwijl het al duidelijk was dat Alex Zanardi in stabiele maar ernstige toestand in het ziekenhuis ligt na zijn aanrijding met een vrachtwagen, laat de kliniek waar hij wordt behandeld nu weten dat de situatie minstens zo ernstig is als eerder werd aangenomen: de kans is namelijk aannemelijk dat – mocht Zanardi überhaupt herstellen – hij zijn beide ogen zal moeten missen.

Daarmee wordt het drama rondom de voormalig F1-coureur en meervoudig Paralympisch winnaar groter en groter. De atleet wordt al ruim een week in kunstmatige coma gehouden na de ernstige verwondingen die hij aan hoofd en gezicht opliep. Specialisten zullen de komende dagen opnieuw gebruiken om de situatie te beoordelen. Wel hebben ze laten weten dat de hart- en bloedsomloopfuncties ‘bevredigend’ waren en hebben ze ook door laten schemeren hoopvoller te zijn dan een paar dagen terug.

Onderzoek naar omstandigheden ongeval

Ondertussen wordt het onderzoek naar de omstandigheden van het ongeval voortgezet. De 44-jarige chauffeur met wiens vrachtwagen Zanardi in botsing kwam, meldde dat de atleet de controle over zijn handbike verloor en twee keer over de kop sloeg. Volgens de chauffeur kon hij dan ook niks doen om het ongeval te voorkomen.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mogelijke veiligheidstekortkomingen in de organisatie van de race waaraan Zanardi meedeed. In dit licht werden vier personen ondervraagd door het Openbaar Ministerie van Siena.

Eerder schreef de Paus al een handgeschreven brief, gericht aan Zanardi. In deze brief noemde hij de atleet een voorbeeld voor de mensheid.