Bij het dragen van een helm wil je – tenminste als het aan ons ligt – twee dingen: er goed uitzien maar zeker ook, en dat is nog veel belangrijker, zorgen dat je veilig bent wanneer je onverhoopt een keer ten val komt tijdens het fietsen. De afgelopen weken hebben wij de Smith Trace MIPS fietshelm mogen testen en in deze review lees je niet alleen onze bevindingen, maar maak jij ook nog eens kans om er eentje te winnen.

Toegegeven: de Smith Trace winnen zou zeker geen straf zijn. Er eentje kopen ook niet overigens, want na verschillende korte en langere ritten kunnen we rustig de conclusie trekken dat we zeer tevreden zijn over dit model. Aanvankelijk vonden we de Smith Trace nog wel wat groot en grof ogen – voornamelijk door de ‘gaten’ in de helm die voor de ventilatie zorgen – maar daar wenden we snel aan. Sterker nog: na een tijdje vonden we deze helm feitelijk een best wel tof design hebben en reden we er zeker graag mee rond. Daarbij willen we wel gezegd hebben dat de Smith Trace in diverse kleurstellingen komt: zwart, antracietgrijs, wit, geel/zwart/wit en in het rood, waarbij de eerste en door ons gebruikte variant is voorzien van fluorescerend groen ‘gaas’. Die kleur geeft de helm een flitsend en gedurfd uiterlijk, maar moet maar net bij je wielerkleding of trisuit passen. Doet dat het niet, dan kun je wellicht beter voor een veiligere kleurstelling kiezen.

(tekst gaat verder onder foto)

Het flitsende maar gedurfde uiterlijk van de ‘zwarte’ Smith Trace.

Bijzonder licht, comfortabel en eenvoudig te stellen

Zeker ook een fijne constatering is het feit dat de Smith Trace bijzonder licht aanvoelt. Tijdens het fietsen heb je bijna niet door dat je hem op hebt, onder andere te danken aan dat gewicht, maar ook aan de weinig contactpunten met je hoofd. Daarnaast zorgen de eerder benoemde ventilatiegaten voor een perfecte koeling: last van een (te) warm hoofd hebben we niet gehad, ons zweet kon aan alle kanten ontsnappen en dat terwijl de helm wel degelijk stevig om het hoofd zat. Dat heb je trouwens zó voor elkaar: het verstellen van de helm gaat eenvoudig door het kinbandje aan te trekken en vervolgens de draaiknop op de achterkant te gebruiken om nog iets meer te ‘finetunen’. Wel is het zo dat de sluiting in het begin wat stroef aanvoelde. Na een paar keer gebruiken werd deze sluiting gelukkig soepeler, maar mocht je de Smith Trace dus willen gebruiken tijdens een wedstrijd, raden we je zeker aan de helm eerder al minimaal een aantal keer te gebruiken.

Nog even terugkomen op het feit dat we dus geen last hadden van een te warm hoofd, iets dat te danken is aan het zogenaamde Koryod systeem: dat zou er namelijk voor moeten zorgen dat er slechts koele lucht de helm binnenkomt, terwijl warme lucht juist wordt afgevoerd. Nu is dat natuurlijk heel lastig concreet te testen en te meten, maar tijdens onze fietsritten bleek in ieder geval dat dit proces daadwerkelijk effect heeft.

Veiligheid: volledig gecontroleerd

Tot slot staan we graag nog even stil bij de veiligheid die de Smith Trace je biedt. Ook hier geldt: we hebben de helm uiteraard niet bij een valpartij getest, maar de beloftes zijn spectaculair. De Smith Trace is opgebouwd uit zogenaamde kernen, die bij een botsing op een ‘volledig gecontroleerde manier’ verpletteren. Daardoor wordt de energie van de impact vertraagd en daarmee de uiteindelijke traumatische niveaus verminderd. Daarnaast wordt het MIPS (Multiple Impact Protection System) gebruikt om de rotatiekrachten naar de hersenen te verminderen in het geval van een schuine impact. En eerlijk is eerlijk: dát geeft een bijzonder veilig gevoel.

Winactie

Bij AthleteSportsWorld kun je de Smith Trace kopen. Maar – nog leuker – je maakt ook kans om er eentje te winnen. Via deze link vind je daarover alle informatie!