“Dit is niet hoe ik mijn laatste World Triathlon Series wedstrijd voor mij zag.” Alistair Brownlee werd afgelopen zondag tijdens de World Triathlon Championship Series in Leeds gediskwalificeerd voor het onder water duwen van zijn Amerikaanse concurrent Chase McQueen. Aangezien de oudere Brownlee broer ook nog eens lijdt aan een vervelende enkelblessure, zal hij voorlopig niet aan de start van andere wedstrijden over de korte afstand verschijnen. Of misschien zelfs wel nooit meer, want Brownlee verlegt zijn focus naar de lange afstand, zo schrijft hij op Twitter. Het betekent dat we de tweevoudig Olympisch Kampioen in ieder geval niet terugzien op de Spelen.

“Ik schaam mij voor deze DSQ”, verklaart Brownlee na het evenement. Al vocht Brownlee – die pas tijdens het looponderdeel over zijn diskwalificatie hoorde – het jurybesluit niet aan, is hij het duidelijk oneens met het jurylid dat deze beslissing nam: “Mijn actie tijdens het zwemmen was compleet onbedoeld en er zijn mij in iedere WTCS-race die ik startte ergere dingen aangedaan.” In een interview met The Guardian zei hij: “Ik heb de video gezien, maar tijdens het zwemonderdeel kan er van alles gebeuren. Ik kan je verzekeren dat tien seconden eerder of later mij hetzelfde is aangedaan. Het is een subjectieve beslissing.”

Een vervelende enkelblessure houdt Brownlee al een aantal maanden tegen in zijn trainingen en dat zal in de nabije toekomst ook nog wel even zo blijven. “Ik heb er al drie maanden last van en ik heb alles gedaan wat ik maar kon om te proberen fit te blijven. Ik weet dat ik vandaag een flinke dosis geluk nodig had, maar dat zat er niet in. Ik weet al langer dat ik geopereerd moet worden aan mijn enkel. Ik ga mij eerst focussen op mijn herstel en daarna op Long Distance triathlon.”

Brownlee ziet de Spelen dus aan zich voorbij gaan en zal zijn broer Jonathan niet vergezellen in Tokyo. Hij heeft gelukkig alle vertrouwen in zijn teamgenoten: “Ik denk dat het Verenigd Koninkrijk een geweldig team heeft en ik wens hen het allerbeste. Alex Yee’s prestatie vandaag was geweldig en een absolute doorbraak.” Aangezien Alex Yee de winst van WTCS Leeds op zijn naam schreef, lijkt het erop dat hij als tweede man zal worden geselecteerd voor Tokyo. Bij de dames werd de deelname van Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth en Vicky Holland al eerder bevestigd.