Maar liefst zes Almeerse mannen stonden er gisteren in de top tien bij de Olympische afstand van de na een jaar afwezigheid teruggekeerde Triathlon Huizen. De broers Milan Brons en Omar Brons deden het het beste. Zij werden eerste en derde. Tussen hen in stak Hilversummer Steff Overmars een stokje voor een compleet Almeers podium door er met het zilver vandoor te gaan.

Andere Almeerders binnen de top tien waren Martijn Boot (4e), Wim Dokter (5e), Johan Postma (7e) en Dennis van Hinte (10e). Voor Milan Brons was de overwinning overigens niet zo belangrijk: hij vond zijn eindtijd van 1:56:53 eigenlijk interessanter. ,,Als ik dit soort tijden neerzet, is dat een bevestiging van dat ik in orde ben. Dat mijn vorm goed is. Dat is mooi om mee te nemen naar volgende wedstrijden.”

De eerstvolgende wedstrijd is aankomend weekend al, wanneer de Ironman 70.3 in Luxemburg wacht. Na een aantal uitstekende prestaties de afgelopen weken, met onder andere een tiende plaats tijdens Ironman 70.3 Barcelona, lijkt Brons de man in vorm. ,,Ach, er zijn wel meer mensen in vorm. Neem bijvoorbeeld Jorik van Egdom, die afgelopen weekend in Weert won. Maar goed, dat is weer een hele andere afstand. Hele andere koek ook. Ik heb in ieder geval de hele winter volle bak getraind om nu goed te zijn. En dat lijkt gewerkt te hebben.”

(tekst gaat onder foto verder)

Milan Brons soleert naar de eindzege in Huizen. (Foto: Bram Heikamp)

Die wintertrainingen zijn voor Brons overigens niet altijd even makkelijk, zeker niet als hij in de vrieskou voor een paar uur naar buiten ‘moet’. ,,Het is niet altijd even leuk, maar je moet nu eenmaal hard trainen om iets te bereiken. De wedstrijden die op de planning staan, zijn dan een mooie stok achter de deur. Soms lijkt het misschien vanzelf te gaan, maar dat is niet zo. Dit komt niet zomaar aanwaaien.”

Ondertussen merkt Brons dat er steeds meer naar hem gekeken wordt. ,,Als je beter presteert, werkt dat nu eenmaal zo. Maar dat vind ik alleen maar mooi. Het is leuk om jezelf op een goede manier op de kaart te zetten. Druk voel ik er niet echt door. Het is belangrijk om daar rustig mee om te kunnen gaan.”

Toch merkt Brons wel dat hij, als hij aan de start staat bij een voor hem relatief onbelangrijke wedstrijd als Huizen, behoedzaam is om niet slecht te presteren. ,,Ik wil bij een wedstrijd als dit geen vijfde worden. Het is later echt wel leuk om terug te kijken op dit soort overwinningen en te beseffen dat je goed bezig was. En ik moet ook begrijpen dat er echt wel een keer een wedstrijd kan komen waarbij het minder goed gaat.”

In Huizen was het dus nog niet zover. Daar ging het uitstekend. ,,Ik kon samen met mijn broer Omar zwemmen. Hij deed het meeste kopwerk, dus het was fijn dat ik aan zijn tempo kon optrekken. Op de fiets moest hij er snel af, dus ik ben zo hard mogelijk doorgereden om mijn voorsprong op Steff te behouden. Dat lukte en ook tijdens het lopen bleef de voorsprong in stand. Het laatste gedeelte kon ik toen wat inhouden en consolideren.”

Ondanks dat hij kon consolideren, liep hij over de afsluitende tien kilometer een tijd van 35:14. Ook Brons snapt dat dit enorm hard is. ,,Ja, dat is gewoon goed. Ik kan tevreden zijn.”

(tekst gaat onder foto verder)

Milan Brons, Steff Overmars (links) en Omar Brons (rechts) op het podium. (Foto: Facebook)

Geen Almeerse dominantie bij de vrouwen

Bij de vrouwen een bijzonder spannende race, overigens wel zonder Almeerse toppers op het podium. De wedstrijd werd gewonnen door Martine van Aalst uit Bunnik. Lange tijd leek het daar niet op, want Bernadette Lohmann uit Purmerend zwom vijf minuten harder. Van Aalst maakte echter veel tijd goed tijdens het fietsen en uiteindelijk ook nog een beetje tijdens het lopen, om vervolgens in een tijd van 2:24:20 te finishen. Lohmann moest uiteindelijk zeven seconden toegeven en kwam dus na 2:24:27 over de finish. Het brons was voor Roos Tji uit Utrecht. Zij deed 2:33:04 over de OD.