Met uitstekende prestaties van Nederlandse atleten bij de ITU World Triathlon Leeds, Challenge Geraardsbergen en ETU European Cup in Weert zouden we bijna vergeten dat er dit weekend ook nog een aantal Ironman wedstrijden op het programma stonden. Snelle tijden werden gevestigd bij de Ironman in het Australische Cairns en de Ironman 70.3 in het Zwitserse Rapperswil.

Asia-Pacific Championship
In Australië vond dit weekend de Ironman Asia-Pacific Championship plaats. De Nieuw-Zeelandse Braden Currie zorgde voor spektakel door de vijfvoudig ITU wereldkampioen Javier Gomez te verslaan. Tijdens het zwem- en fietsgedeelte waren de mannen aardig aan elkaar gewaagd en met nagenoeg dezelfde splittijden zou de marathon bepalend zijn voor de winst. Deze wist Currie af te leggen in 2:40:00 en daarmee was hij Gomez 1:41 minuut te snel af. Beide mannen doken onder de magische grens van 8 uur met 7:54:59 voor Currie en 7:56:39 voor Gomez. Terrenzo Bozzono uit Nieuw-Zeeland eindigde daar net boven (8:00:07) en werd derde.

Braden Currie pakt verrassend de winst bij de Ironman Asia-Pacific Championship (Foto: Ironman)

Bij de vrouwen ging het goud naar de Nieuw-Zeelandse Teresa Adam, die de Ironman voltooide in 8:53:17. De voormalig waterpoloster zorgde er met een erg sterk zwemgedeelte voor dat ze als tweede vrouw uit het water kwam, twee minuten na de Amerikaanse Lauren Brandon en ruim tien minuten voor de drievoudig Ironman wereldkampioen Miranda Carfrae. Adam nam de leidende positie over na een snel fietsgedeelte en gaf die ook niet meer uit handen. De Australische Carfrae eindigde tweede in 8:59:18. Het brons was er voor de Amerikaanse Beth McKenzie in 9:03:11.

Ironman 70.3 Rapperswil
In Rapperswil was de Zwitserse Daniela Ryf oppermachtig. In ieder onderdeel afzonderlijk was zij de snelste en dat zorgde voor een voorsprong van maar liefst 15 minuten op de nummer twee. In 4:00:51 voltooide Ryf de halve afstand, haar landgenote Imogen Simmonds had daar 4:16:01 voor nodig en derde werd de Amerikaanse Skye Moench in 4:19:06.

Meer strijd was er bij de mannen, waar zich na het zwemmen drie atleten hadden afgezonderd: de Australische Josh Amberger, de Zwitserse Manuel Küng en de Duitse Martin Bader. Tijdens het fietsen kon Amberger het verschil maken en met een voorsprong van 29 seconden wisselde hij als eerste naar het lopen. Die voorsprong breidde hij uit tot ruim één minuut. In een tijd van 3:49:46 kwam hij als eerste over de finish, gevolgd door Küng in 3:50:58. De Duitse Boris Stein eindigde uiteindelijk op een derde plaats in 3:51:31.