Een triathlon voor mensen met een verstandelijke beperking, met tussendoor een koffie- en een lunchpauze: het concept dat ieder jaar tijdens Challenge Almere-Amsterdam op het programma staat wordt nu ook internationaal opgepikt. Helemaal aan de andere kant van de wereld zelfs, want Challenge Wanaka (Nieuw-Zeeland, red.) zet een soortgelijk event op de kalender.

In Almere is het ieder jaar weer genieten om een grote groep atleten met een verstandelijke beperking te zien sporten in het zwembad, vervolgens te zien fietsen rondom de stad en daarna af te zien sluiten met een wandeltocht rond het Weerwater. Race Director Richard Belderok begrijpt dan ook goed waarom het concept nu ook internationaal zal worden opgepakt. ,,We merken dat de deelnemers het superleuk vinden om deel uit te maken van een groot evenement en zich die dag ook even topsporter te voelen. Het past perfect bij de triathlonsport en Challenge Family evenementen: iedereen kan meedoen en van de sport genieten.” Vorig jaar ging deelnemer Sjoerd viral nadat hij na zijn finish een interview aan ons gaf. Ook dit jaar vond er een – ietwat aangepaste – No-Limit Challenge plaats.

Vanaf aankomende februari, wanneer Challenge Wanaka op het programma staat, kan dat dus ook tijdens de zogenaamde ‘Wanaka Medical Challenge Social Triathlon. ,,Gebaseerd op het evenement in Almere, is dit een event om mensen aan te moedigen om actief te worden en een gezonde levensstijl na te jagen. Er zal 15 minuten worden gezwommen in een zwembad, maar deelnemers mogen ook 30 minuten Aquarobics of Pilates doen”, staat er in de aankondiging te lezen. Daarna volgt koffie en thee, een social ride en daarna nog een wandeltocht van 5 kilometer langs ‘Waterfall Creek’.