Vlakbij Marseille werd vandaag Ironman 70.3 Pays d’Aix gehouden. Bij de heren maakte Andi Böcherer het verschil op de fiets, waarna hij het met een goede halve marathon afmaakte in een eindtijd van 3:52:16. Bij de dames wist Emma Pallant haar achterstand na het zwemmen in no-time dicht te rijden en liep vervolgens naar een winnende tijd van 4:19:56.

Het rustige water in het meer waar gezwommen werd, zorgde voor snelle tijden. Fransman Robin Pasteur stond na 23:02 minuut weer op het droge, met een kleine groep in zijn voeten. Verdedigend kampioen Andi Böcherer liep bij het zwemmen een minuut achterstand op, maar boog dit na de eerste dertig kilometer fietsen om in een minuut voorsprong. Aan het einde van het fietsen had de Duitse überbiker een voorsprong van vier minuten bij elkaar gereden. Zijn eerste twee achtervolgers, Marcus Herbst en Andreas Dreitz, beide ook uit Duitsland, leken te gaan strijden om de twee andere podiumplekken.

Niets was minder waar: de Brit Adam Bowden had zijn loopbenen goed bewaard en liep met een weergaloos tempo naar de tweede plaats. Langzaam kwam Bowden ook dichter bij Böcherer, maar de voorsprong van de Duitser was te groot. Böcherer liep dan ook naar de winst in een eindtijd van 3:52:16. Bowden liep met een razendsnelle halve marathon van 1:08:41 naar de tweede plaats met een eindtijd van 3:53:28. Dreitz maakte 3:56:37 na het startschot het podium compleet.

(tekst gaat verder onder de foto)

Böcherer ongenaakbaar op de fiets. (Foto: Ironman.com)

Bij de dames was de Britse India Lee met 26:10 minuten de snelste zwemmer: ze liet het hele veld meer dan een halve minuut achter zich. Haar landgenote Emma Pallant liep zelfs twee minuten achterstand op, maar had deze na de eerste dertig kilometer fietsen alweer weggewerkt. Beide Britten kwamen vrijwel tegelijk aan in de tweede wisselzone, met anderhalve minuut voorsprong op Nikke Barlet, ook al uit Groot-Brittanië. Daarachter een gat van meer dan vijf minuten. Het afsluitende looponderdeel viel ten prooi Pallant: de voormalig wereldkampioene duathlon loopt namelijk nagenoeg altijd goed. Ze liep onbedreigd naar de zege met een eindtijd 4:19:56, ruim vijf minuten voor Barlett die in 4:25:15 over de lijn kwam. Lee maakte na 4:25:30 de Britse ‘clean-sweep’ compleet.

Emma Pallant opnieuw de snelste loopster. (Foto: Ironman.com)