Patrick Lange en Holly Lawrence laten vroeg in het seizoen zien alweer in bloedvorm te verkeren: de Duitser en Britse hebben afgelopen nacht (Nederlandse tijd, red.) de bijzonder sterk bezette Ironman 70.3 Asia-Pacific Championship gewonnen. Aan de wedstrijd deed een groot deel van de allerbeste atleten ter wereld mee, maar Lange en Lawrence bleken ongenaakbaar.

Lange kwam aanvankelijk nog met een achterstand van 45 seconden uit het Vietnamese water. Dylan McNeice zette, zoals hij dat wel vaker doet als hij ergens aan de start staat, de snelste zwemtijd neer met 21:45. Na een gat van dus driekwart minuut volgde een grote groep mannen met onder andere Lange, maar ook Terenzo Bozzone, Tim Don, Luke McKenzie, Tim van Berkel, Mike Phillips, Casey Munro en Craig Alexander.

Deze achtervolgende groep reed al snel het gat naar McNeice dicht, waardoor er op de fiets een kopgroep van in totaal veertien atleten ontstond. Nog even probeerde Timothy Reed na veertig kilometer weg te rijden, maar de groep achterhaalde hem alweer snel. Na zestig kilometer probeerde Reed het echter nogmaals, toen met meer succes. Uiteindelijk sloeg hij in de laatste dertig kilometer van het fietsen een gaatje van ruim twee minuten op de achtervolgende groep, die overigens was uitgedund tot tien atleten.

Tijdens het lopen bleken al snel Lange en van Berkel over de beste loopbenen te beschikken. Van Berkel nam na iets meer dan tien kilometer lopen de koppositie over, terwijl Lange op zo’n tien seconden volgde. Een paar kilometer later nam Lange het initiatief en met de kilometers die volgden, zag hij zijn voorsprong langzaam maar zeker groter worden. Uiteindelijk finishte Lange na 3:49:09. Van Berkel pakte het zilver na 3:50:57 en Reed liep nog wel naar het brons met een eindtijd van 3:52:14.

Holly Lawrence liet er bij de damesrace geen gras over groeien. Direct vanaf de eerste meter nam ze het initiatief en dat initiatief zou ze ook nergens meer uit handen geven. Het zwemonderdeel werkte ze met een tijd van 23:14 veruit als snelste af en na de 1900 meter in het water had ze al een voorsprong van bijna anderhalve minuut op dames als onder andere Sarah Crowley, Radka Kahlefeldt en Amelia Watkinson.

(tekst gaat verder onder foto)

Holly Lawrence blijkt oppermachtig en nergens te achterhalen. (Foto: Facebook Ironman)

Ook op de fiets bleek Lawrence niet te achterhalen. Sterker nog, met op het oog groot gemak maakt ze haar voorsprong alleen maar groter en bij ieder meetpunt was ze verder uitgelopen op haar concurrentie. Uiteindelijk zette ze haar fiets terug in de wisselzone met een voorsprong van ruim zes minuten op dezelfde drie achtervolgsters: Crowley, Kahlefeldt en Watkinson.

Lawrence verloor tijdens het lopen nog wel iets van haar voorsprong, maar die was meer dan voldoende om nergens meer zenuwachtig te worden. De Britse liep dan ook onbedreigd naar het goud in een eindtijd van 4:04:41. Uiteindelijk bleek Crowley van de drie achtervolgende dames te beschikken over de sterkste loopbenen: zij finishte als tweede in een tijd van 4:08:55. Kahlefeldt pakte het brons en had 4:11:04 nodig voor de wedstrijd.