In de stad Panama City, in het noorden van de Amerikaanse staat Florida, werd vandaag gestreden om de titel bij Ironman 70.3 Gulf Coast. De Amerikaan Tj Tollakson was alle heren te snel af met een eindtijd van 3:54:19, één en twee minuten voor Felipe van de Wyngard en Yvan Jarrige. Bij de dames was de Australische Carrie Lester oppermachtig: ze was tien en dertien minuten sneller dan respectievelijk Lauren Brandon en Laura Mathews.

Het water in de Golf van Mexico was bepaald niet rustig: het bleek vooral lastig om door de branding te komen. Dit was ook terug te zien in de zwemtijden. De snelste zwemmer bij de heren was de Chileen Felipe van de Wyngard met een tijd van 26:26 minuten, waarmee hij samen met de Amerikaan TJ Tollakson een gaatje wist te slaan op de rest van het veld. Deze beide heren wisten vervolgens bij het fietsen ook te domineren. Van de Wyngard zette zelfs een fietstijd neer van 2:01:01, was hiermee Tollakson een halve minuut voor en kon dus met een kleine voorsprong aan de afsluitende 21,1 kilometer lopen beginnen. Hier bleek dat Van de Wyngard alle drie de onderdelen beheerste: hij liep in hoog tempo weg van Tollakson. Dit lukte echter alleen de eerste helft van het looponderdeel want in de tweede helft verloor hij weer tijd en hij werd in de laatste kilometers zelfs voorbijgelopen door Tollakson. De Amerikaan greep de titel met een eindtijd van 3:54:19, één minuut voor Van de Wyngard en twee minuten voor de Fransman Yvan Jarrige.

(tekst gaat verder onder de foto)

Carrie Lester mag als eerste het finish-lint omhoog houden. (Foto: 3athlon.nl)

Bij de dames eveneens geen razendsnelle zwemtijden. Topzwemster Lauren Brandon was met 26:29 minuten wel het hele damesveld ruim 2,5 minuten voor. Carrie Lester was de eerste achtervolgster en wist haar achterstand op de fiets langzaam weg te werken. Op elf seconden achterstand kwam ze als tweede de wisselzone binnen. Achter beide dames een gat van 5:30 minuut op de andere dames. Lester greep in de openingskilometers van het lopen gelijk de leiding en liep hard weg bij Brandon, die op haar beurt in de laatste tien loopkilometers ook nog eens werd ingehaald door Sarah Alexander. Dit bleek echter van tijdelijke aard, gezien het tempo van Alexander later instortte. Lester haalde de zege binnen met een eindtijd van 4:15:57 en was daarmee oppermachtig. Brandon volgde op ruim tien minuten en pakte dus toch nog het zilver, terwijl Laura Matthews dertien minuten na Lester derde werd.