Terwijl Anna Witteveen van begin tot eind Ironman 5150 Westfriesland domineerde, moest Ardjan Swerink er bij de mannen harder voor werken door zijn achterstand na het zwemonderdeel. Toch wist hij, met name dankzij een sterk fietsonderdeel, de winst veilig te stellen. Witteveen lag daarentegen bij de dames al vanaf het begin op kop. Ze stond deze positie niet meer af tot de finish. Na 2:10:49 uur tilde Witteveen dan ook het lint boven haar hoofd als winnares. Swerink kwam met een eindtijd van 2:11:36 uur iets later dan de eerste vrouw over de streep, maar ook hij legde beslag op het goud.

Na een zwemonderdeel van 20:20 minuut over 1500 meter genoot Witteveen al 1:25 minuut voorsprong op de tweede dame: de Duitse Sabine Prüfert. De derde vrouw – de Poolse Karolina Jahnz – klom 2:54 minuut na Witteveen aan wal. Op de fiets was het Jahnz die naar voren fietste. Witteveen liet haar echter niet meer dan zeventien seconden op haar dichtrijden. Zo was het nog altijd Witteveen die op kop lag bij aankomst in T2. Met een looptijd van 39:53 minuut over tien kilometer, handhaafde de atlete haar eerste plaats en zegevierde ze in Hoorn. Achter haar werden Jahnz (+4:14) en de Belgische Birgit Massage (+12:43) respectievelijk tweede en derde.

Swerink moest na het zwemonderdeel nog een flinke achterstand wegwerken. Rond een zevende plek en op zo’n twee minuten afstand tot de kop, bereikte de atleet zijn fiets. Met een gemiddelde snelheid van bijna 40 kilometer per uur raapte Swerink tijdens het fietsonderdeel veel atleten op. Bij aanvang van het lopen lag Swerink op kop. Anderhalve minuut daarachter wisselde Koen Wesselink als tweede. Dankzij een looponderdeel van 39:51 minuut, kon Swerink zijn concurrentie voorblijven en de winst veiligstellen. Achter hem pakte Mark Elbertsen (+1:44) de tweede plaats. Wesselink werd derde (+3:14).

Ironman 4:18:4

Ironman 4:18:4 Westfriesland, die vanmorgen drie kwartier na de 5150 werd afgetrapt, werd gewonnen door de Duitse Malte Prüfert. Hij kwam na 57:25 minuut met een ruime voorsprong (+1:42) op de tweede man – Wouter Verstraate – over de finish. Bij de dames ging de titel naar de Zwitserse Francesca Zenklusen. Zij stopte de klok op 1:05:55 uur.