Het is een bijzondere shuffle die vandaag plaatsvond in de PTO-ranking. De ranking die in kaart breng wie de beste lange afstands triatleten ter wereld zijn, wordt vanaf vandaag aangevoerd door twee nieuwe namen: de Noorse Gustav Iden en de Engelse Lucy Charles. Voorheen waren het altijd de Duitse Jan Frodeno en de Zwitserse Daniela Ryf die bovenaan de lijst stonden.

Dat Ryf vervangen zou worden door Charles is niet geheel verwonderlijk, gezien de WK 70.3 titel die Charles afgelopen weekend pakte en het sterke seizoen dat de atlete draaide. Maar dat Iden nu boven Frodeno op het lijstje staat, is toch wel opmerkelijk. Het komt met name door Iden’s overwinning in St. George van afgelopen zaterdag. De PTO geeft atleten punten op basis van de finishtijd en in hoeverre deze hoger of lager is dan de ingeschatte AIT (adjusted ideal time, deze wordt berekend op basis van tijden uit het verleden, de omstandigheden van de dag en het parcours). Wanneer atleten exact 100 scoren, finishen zij dus precies even snel als de AIT. Atleten kunnen ook meer punten scoren, wanneer zij – op basis van de data van de PTO – boven verwachting snel zijn.

De drie races die Iden dit jaar naar de eerste plaats in de ranglijst hebben geholpen, zijn de Collins Cup 2021 (111,34 punten), het WK Ironman 70.3 2021 (110,18 punten) en Challenge Daytona 2020 (100,12 punten). Daarmee kwam de Noor op een gemiddelde van 107,21. Dat is ongeveer vijf punten hoger dan Frodeno, die ook de Collins Cup 2021 (112,86) tot zijn beste drie races mag rekenen; daarbij tellen bij Frodeno ook Challenge Miami 2021 (107,51) en Challenge Gran Canaria 2021 (88,10) mee.

In de top vijf bij de dames staat de Duitse Laura Philipp op een derde plaats, de Amerikaanse Taylor Knibb staat vierde en de Duitse Anne Houg staat op plek vijf. Bij de mannen volgt de Amerikaanse Sam Long op een derde plek, de Duitse Patrick Lange als vierde en de Deense Daniel Baekkegard als vijfde.

Nederlanders: De Vries op een twintigste plek

Als we kijken naar de Nederlanders, gooit Sarissa de Vries de hoogste ogen in de PTO-ranking: zij staat op een twintigste plek. Met Leanne Fanoy (48e), Diede Diederiks (68e), Lenny Ramsey (87e) en Tessa Kortekaas (94e) staan er in totaal vijf Nederlandse dames in de top honderd. Evert Scheltinga is voorlopig de enige man die aanspraak maakt op een eindejaarsbonus – waarvoor atleten binnen de top 100 moeten staan – dankzij zijn tachtigste plek.

De aanvoerder van de PTO-ranking zal aan het eind van 2021 een bonus van 100.000 dollar verdienen. Onderstaande afbeelding geeft een compleet overzicht van de verdiensten per positie. Hier vind je de gehele top honderd.