Diede Diederiks beleeft een waanzinnig jaar. Niet alleen pakte ze dit jaar al twee Xterra zeges – waaronder Xterra Ameland – ze won ook een Ironman 70.3 en daar voegde ze vandaag zilver op het EK Cross Duathlon aan toe. Tijdens Xterra Dolomiti Paganella liet ze zich weer eens van haar beste kant zien. In 2:37:59 uur – slechts 25 seconden achter de winnares, de Franse Morgane Riou – rende ze naar de tweede plek toe. Met de Russische Daria Rogozina was het podium compleet (+0:41).

“Het was heel zwaar, vooral het eerste deel omhoog tijdens het fietsen”, reageert Diederiks na de finish. “Mijn benen deden al pijn van het eerste looponderdeel, want ik was iets te enthousiast geweest”, lacht ze. “Maar, ik ben blij met het resultaat.”

Na het eerste looponderdeel, waarvoor Diederiks 32:44 minuut nodig had, ging de atlete aan de leiding. Op de fiets zakte ze iets terug en zo Diederiks Riou aan zich voorbij komen. Al liep Diederiks beduidend harder, kon ze haar verloren positie in het afsluitend looponderdeel niet meer terug pakken. Met een looptijd van 18:24 minuut – over een heuvelachtige vier kilometer – was Diederiks ruim een minuut sneller dan de uiteindelijk winnares, maar het parcours bleek net niet lang genoeg om Riou nog in te halen. 25 seconden achter de winnares kwam Diederiks met het zilver over de streep.

In de U23 categorie pakte Romy Spoelder een vierde plaats. De atlete passeerde de finishlijn na 2:59:52 uur en werd daarmee tiende overall.

Dijkshoorn snelste Nederlandse man

Wouter Dijkshoorn boekte met een twaalfde plaats de beste Nederlandse prestatie bij de heren. Terwijl hij met lopen weinig onderdeed voor de uiteindelijk winnaar – de Italiaanse Giuseppe Lamastra – zag hij vooral in het zadel zijn achterstand vergroten. Dijkshoorn finishte met een eindtijd van 2:23:10 uur. Joep Staps pakte een vijftiende plek (+14:55).