Diede Diederiks pakte zojuist een ruimschootse overwinning tijdens Xterra Ameland. Vorige week stond ze nog op de hoogste podiumplek tijdens Ironman 70.3 Warsaw, daarvoor zagen we haar dankzij een gouden en zilveren medaille goed uit de verf komen bij het EK Xterra Germany, maar vandaag voegde ze daar dus nog een overwinning aan toe. Na 2:52:08 uur mocht Diederiks het lint boven haar hoofd tillen als winnares. De Tsjechische Jindriska Zemanova kwam als tweede over de streep en de Belgische Christine Verdonck werd derde.

Zoals vaker moest Diederiks enkele dames voor zich dulden in het water. Op 45 seconden van de snelste dame – Zemanova – wisselde Diederiks als vijfde. Voor haar lagen Maaike Telkamp en Anne Zijderveld op een respectievelijke derde en vierde plek.

Op de fiets schoof Diederiks snel naar voren. Na 39 kilometer fietsen door mul zand was Diederiks de eerste atleet die zich mocht opmaken voor het looponderdeel. Met haar beste onderdeel nog voor de boeg, genoot ze al een voorsprong van ongeveer één minuut op de tweede dame: Zemanova. Terwijl Diederiks nog een paar minuten uitliep tijdens het lopen – ze klokte een tijd van 50:05 minuut over tien kilometer – behield Zemanova haar tweede plaats. Het was dus Diederiks die zegevierde, Zemonova die 2:56 minuut later het zilver pakte en weer vijf minuten daarna bekleedde Verdonck de laatste podiumplaats.