“Het was best goed. Ik heb weer slim kunnen racen en ik had het gevoel dat ik alles onder controle had tijdens het lopen. Tijdens het fietsen was dat wel anders.” Het zijn de woorden van Gustav Iden, de Noor die zojuist met een gigantische lach op zijn gezicht zegevierde tijdens de PTO 2020 Championship bij Challenge Daytona. Dat triathlon een totaal onvoorspelbare sport is, bevestigden de top drie finishers vandaag maar weer tijdens de spannende wedstrijd. Pas in het zicht van de haven werd duidelijk hoe het podium ingevuld zou worden. Dat uiteindelijk winnaar Iden hoge ogen zou kunnen gooien, werd door verschillende fans voorspeld, maar dat de Amerikaanse Matthew Hanson (+0:51) en de Engelse George Goodwin (+1:03) het zilver en brons op zouden strijken, kwam voor velen als een verrassing. Topfavoriet Lionel Sanders viel net buiten het podium (+1:10), maar wekte – net als het gehele podium eigenlijk – ieders verbazing dankzij een enorme inhaalslag. Na 3:05:06 uur en een indrukwekkend sterk looponderdeel was het dus de Noorse Iden die zegevierde en daarmee bevestigde geen ‘one hit wonder’ te zijn, zoals de huidig WK 70.3 Wereldkampioen tijdens de persconferentie grapte. Zie interviews met de top vier mannen onderaan dit artikel.  

Eén lang lint

Het was niet topzwemmer Henri Schoeman die direct iedereen naar huis zwom en ook andere korte afstands atleten wisten geen opvallend groot slat te gaan in dit eerste onderdeel. Schoeman klom dan wel als eerste aan wal, maar onder andere de Brownlee broers en Luis volgden in zijn schaduw. Hanson wisselde als 27e (+2:15), Goodwin als 31e (+2:23) en Lionel Sanders keek na het zwemmen tegen een achterstand van 2:30 minuut op en had nog 41 man voor zich om in te halen op de fiets. Echter ook op de fiets wist niemand in zijn eentje aan de topfavorieten te ontsnappen. Zo lag na 40 kilometer de top elf nog op één lang lint.

(tekst gaat verder onder foto)

Alistair Brownlee ongeveer halverwege het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Penalty voor Jonny Brownlee en Luis

Jonathan Brownlee en Luis genoten van de ‘draft’ in deze flinke groep. Misschien alleen iets teveel. Niet alleen de commentatoren en het publiek merkten op dat de twee wel heel dicht op hun voorliggers kwamen, ook de jury ontging het niet. En dus kregen de mannen twee minuten penalty in het vooruitzicht.

Buitenaardse fietsbenen van Ditlev

Wie niet genoot van de draft en dit ook absoluut niet nodig leek te hebben, was Magnus Ditlev. In een razend tempo trapte de Deen de gehele groep voorbij nadat hij zijn 2:28 minuut achterstand van het zwemmen had dichtgereden. Van plek 38 naar plek één in 60 kilometer. En dat ook nog eens zonder ook maar één bidon op zijn frame. De andere zes atleten die samen de kopgroep uitmaakten – een aantal waaiden in de laatste kilometers af – sloten aan in het wiel van Ditlev en lieten de Deen het tempo enkele ronden dirigeren. Tot de tweede wissel in het vizier kwam en zowel de Australische Sam Appleton als Amerikaanse Rudy Von Berg een tweede adem vonden. De twee haalden Ditlev in, maar de rest spiegelden hun tempo meteen en dus stormden nog altijd zes mannen gelijktijdig op T2 af.

Alistair Brownlee verspeelt kansen

Het is niet vaak dat zo’n grote groep atleten op hetzelfde moment hun fiets terug in de rekken hangt op een afstand als deze. De druk voor een snelle wissel was hoog en Von Berg ging daar het beste mee om. Met een buffer van tien seconden begon hij aan het achttien kilometer lange looponderdeel. Onder andere Appleton, Ditlev en Alistair Brownlee zetten de achtervolging op Von Berg in. Binnen twee kilometer slaagde Alistair Brownlee erin naar de eerste positie toe te lopen. Wellicht had Ditlev achteraf toch beter een bidon mee kunnen nemen op de fiets, want na één ronde lopen schoot de kramp in zijn benen. Overigens was hij niet de enige, want een paar minuten later stond ook Alistair Brownlee geparkeerd langs de kant om zijn kuiten te strekken.

(tekst gaat verder onder foto)

Alistair Brownlee krijgt kramp in kuiten. (Foto: 3athlon.nl)

Verrassende wissels voorin het veld

Voorin het veld werden de kaarten opnieuw geschud. Davis en Iden liepen allebei sterk en bewogen zich langzaam richting de kop. Ongeveer halverwege het lopen confisqueerde Iden de koppositie terwijl de Engelse Thomas Davis achter hem op plek twee neerstreek. Maar ook deze situatie bleef niet ongewijzigd. Net wanneer je dacht een beeld te hebben van hoe het podium eruit zou komen te zien, rukte Goodwin samen met Sanders op. Hoe dan ook, Iden stond zijn titel niet meer af en tilde na 3:05:06 het lint boven zijn hoofd. Daarachter ging het zilver naar Hanson. Goodwin was dolblij met brons en Sanders moest genoegen nemen met een vierde plek.

Gustav Iden direct na de finish over de winst

Matthew Hanson zeer tevreden met zilver

George Goodwin over zijn derde plek

Lionel Sanders over vierde plek

Lees hier het verslag van de vrouwenrace eerder vandaag.