Slechts zelden zagen we zo’n spannende race bij de vrouwen. Tot in de laatste kilometers bleef het podium van de PTO 2020 Championship vrijwel onvoorspelbaar. Ondanks dat er veel in posities werd gewisseld, deed er één vrouw vanaf het begin consequent voorin het veld mee: Paula Findlay. Haar harde werk werd beloond met niets minder dan goud. Vol blijdschap stormde de Canadees over de finish om deze grote titel op haar naam te schrijven. 3:24:55 uur had Findlay nodig om deze eerste plaats – die maar liefst 100.000 dollar waard is – toe te eigenen. Dat het met Findlay goed zat bleek wel na de eerste kilometers van het looponderdeel, maar daarachter wekte Anne Haug verbazing met haar bizarre tempo. De Duitse atlete die na het fietsen met de tranen in haar ogen nog een penalty van twee minuten uitzat, liep ongekend snel van een vijftiende plek richting het zilver. Het brons ging naar de eveneens Duitse Laura Philipp, die tijdens het fietsen met Haug optrok. Interview met de top drie onderaan dit artikel. 

24:15 minuut had de snelste dame nodig voor het eerste onderdeel: 2000 meter zwemmen. Het was de Engelse Lucy Hall die deze snelle tijd achter haar naam noteerde en al snel in het zwemonderdeel duidelijk maakte ongenaakbaar te zijn als het op deze discipline aankwam. Een verrassing was dat niet, maar wat Hall vervolgens op de fiets liet zien, was daarentegen wél onverwachts. Maar eerst gaan we nog even terug naar het zwemmen. Vijf seconden achter Hall wisselde de Amerikaanse Lauren Brandon als tweede en weer twee seconden later klom de Engelse Fenella Langridge als derde aan wal. Daarachter volgde een groep met zeven atleten, waaronder een paar topfavorieten: Findlay, de Zweedse Lisa Norden, de Amerikaanse Holly Lawrence en de Zwitserse Nicola Spirig. Haug bevond zich daar net achter op plek dertien (+1:38) en Philipp rondde het zwemmen als 27e af (+2:38).

Fietsen

De tweede en derde dame werden tijdens het fietsen al snel door deze grote ‘groep’ – die op twintig meter afstand van elkaar reden – opgeslokt. Hall daarentegen liet zich niet kennen. Maar liefst zes van de in totaal twintig ronden wist ze in haar eentje op kop te strijden, voordat de Engelse uiteindelijk dan toch ingehaald werd door een sterk opzettende Findlay en Norden. Ondertussen viel het groepje van zeven atleten dat met het zwemmen was ontstaan langzaam uiteen. Na een aantal ronden in het wiel van Findlay gereden te hebben, eiste Norden ongeveer halverwege de koppositie op. Na 1:51:13 fietsen en een snelle wissel was het alsnog Findlay die als eerste het loopparcours bestormde.

(tekst gaat verder onder foto)

Findlay tijdens het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Het geweldige fietswerk van Norden en Findlay trok dan wel de aandacht vanwege hun koppositie, maar daarachter verrichtte Kimberley Morrison ook ‘wonderen’ in het zadel. Na het zwemmen moest de Engelse nog 27 atleten voor zich dulden, bij aanvang van het lopen waren er daar slechts twee van over en dus hing de Engelse als derde haar fiets terug in de rekken.

Penalty voor razendsnelle Anne Haug

Op een respectievelijk achtste en negende plek schakelde Anne Haug en Laura Philipp – die ver vanachter kwamen na het zwemmen – aanvankelijk zorgeloos over op hun sterkste onderdeel: het lopen. Daar kwam voor Haug echter verandering in toen de wisselzone daadwerkelijk in beeld kwam. De Duitse kreeg een penalty voor stayeren en moest dan ook twee minuten lang vanuit de penaltytent toezien zien hoe andere atleten haar voorbij vlogen. “Ik fietste de hele tijd in de buitenste baan”, reageerde de atlete zichtbaar geëmotioneerd. Maar ze bleef positief: “Ik ga nu hard rennen, maar het zou makkelijker zijn geweest op een halve marathon.” In plaats daarvan had de atlete maar achttien kilometer om deze penalty recht te zetten, maar aan de sprint die de atlete inzette zodra ze weer verder mocht, zou het niet gaan liggen.

(tekst gaat verder onder foto)

Geëmotioneerde Haug in de penaltytent. (Foto: 3athlon.nl)

Sterk lopende Findlay, Haug maakt snel posities goed

Voorin het veld liep Findlay ondertussen sterk uit op haar achtervolgster Norden. Na ongeveer vijf kilometer zakte Norden plotseling hard terug om vervolgens met de tranen in haar ogen wandelend verder te gaan. Een kuitblessure gooide vandaag roet in het eten van de Zweedse atlete.

Philipp – die tegelijkertijd met Haug wisselde – knokte zichzelf na een voor haar doen gemiddeld fietsonderdeel sterk richting een tweede plek tijdens het lopen. Dat Haug ondertussen ondanks haar achterstand in posities bijzonder sterk liep, bleek wel bij het zien van haar achterstand tot Philipp. De twee minuten die Haug verloor in de penaltytent waren namelijk binnen no-time verdwenen en binnen de kortste keren nam Haug de tweede plek van haar landgenote over. De Duitse liep dan wel in op Findlay, voldoende om het goud van haar af te pakken was het niet. Het was dan ook Findlay die – net als vorig jaar tijdens Challenge Daytona – zegevierde, Haug die het zilver binnensleepte en Philipp die het podium compleet maakte.

Findlay over de winst

Anne Haug over haar terugkomst na penalty en tweede plek

Laura Philipp kan derde plek nog steeds niet geloven