Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), verwerpt beweringen dat de organisatie te lang zou hebben gewacht met het verzetten van de Spelen naar 2021. Daarbij ontkent hij ook alle ‘samenzweringstheorieën’ die de ronde gingen over dit besluit. In een interview met Welt am Sonntag geeft Bach ook toe dat de kosten rondom het uitstel oplopen tot ‘honderden miljoenen dollars’, maar dat het exacte bedrag op dit moment nog niet is te overzien.

De afgelopen maanden kreeg het IOC veel kritiek te verwerken door de afwachtende houding en besluiteloosheid wat betreft de gevolgen van het coronavirus voor de Spelen. Terwijl het IOC lange tijd vasthield aan het openen van de Spelen op 24 juli dit jaar, kwamen zij – tot genoegen van veel atleten en sportbonden – 24 maart dan eindelijk met het nieuws naar buiten dat het mondiale evenement met één jaar wordt uitgesteld.

‘We kunnen niet worden beschuldigd van aarzeling’
Van afstel zou volgens Bach nooit sprake zijn geweest: ,,In zulke emotionele situaties – en als de verantwoordelijke persoon – kan je geen beslissingen maken afgaande op intuïtie.” En daarvoor zouden mensen volgens Bach meer begrip mogen hebben. ,,We kunnen echt niet worden beschuldigd van aarzeling of gebrek aan advies en transparantie.”

Wél verzekerd tegen annulering, niet tegen uitstel 
,,Om samenzweringstheorieën tegen te gaan, moet duidelijk worden gezegd dat het IOC wél verzekerd was tegen een annulering, maar niet tegen uitstel”, gaat Bach verder. ,,Voor uitstel is de goedkeuring van het organisatiecomité vereist; zij moet bereid zijn een jaar langer te werken en de Japanse regering moet bereid zijn de voorbereidingen te blijven steunen.”

Twijfels over 2021 
De Spelen staan nu gepland in de periode van 23 juli tot 8 augustus 2021. De CEO van Tokyo 2020 heeft echter aangegeven dat zelfs volgend jaar doorgang nog twijfelachtig zou kunnen zijn, gezien de nog altijd groeiende internationale onrust die deze pandemie veroorzaakt. Bach weigert in te gaan op deze zorgen. ,,De topprioriteit is natuurlijk altijd de gezondheid van atleten en iedereen die betrokken is bij de Spelen. En het indammen van dit virus. Dit zullen we als uitgangspunt gebruiken voor al onze toekomstige beslissingen.”

‘Gigantische kosten’ 
Tokyo 2020 officials hebben al gewaarschuwd voor de ‘gigantische’ kosten die gepaard gaan met uitstel van de Spelen. Het is nog altijd niet duidelijk wie voor deze kosten op zal draaien. Eerder deze maand verklaarde het IOC al dat de organisatie van de Olympische Spelen van 2021 rekening zal houden met deze kostenpost en daardoor alle extra kosten zoveel mogelijk zal drukken.