In deze tijd van corona trainen we hoogstwaarschijnlijk allemaal een beetje anders dan we gewend zijn. Maar hoe doen we dat zonder – om maar iets te noemen – een zwembad en die vertrouwde groepsritjes? Reden genoeg om onze rubriek ‘trainen met’ weer een paar weken in het leven te roepen en te kijken hoe jullie daar mee omgaan. Deze week kijken we naar het trainingsschema van Joost Somsen.

Somsen maakte vrij recent de overstap naar Team4Talent en wordt getraind door Guido Gosselink, die dus ook de schema’s van Somsen in elkaar zet. Het seizoen is dit jaar natuurlijk heel anders dan gepland, maar het NK Middle Distance in Nieuwkoop en Ironman 70.3 Westfriesland zouden de belangrijkste wedstrijden voor Somsen vormen. Daarmee verlegt Somsen voor het eerst de focus richting de langere afstanden. Overigens zou hij deze races combineren met de voor hem eveneens belangrijke Eredivisie, waar hij zou uitkomen voor TC Twente. We kijken vandaag naar zijn vrijdag.

Vrijdag:

 • Wielrennen: 20min warm fietsen – 10x3min Z4 (p=2min Z1) – 10min uitfietsen
  • Deze training doe ik graag op de Tacx, buiten kan ik niet de kwaliteit halen die ik op de Tacx wel kan halen.
 • Openwaterzwemmen: “Lange” blokken (of tot Stijn Jansen een watervogel tegenkomt) – 45min

Donderdag:

 • Wielrennen: Kort warmfietsen voor baantraining – 1h Z1/Z0
  • In Groningen fiets ik naar elke training toe, dit mis ik soms in Eibergen. Daarom maar even op de racefiets!
 • Hardlopen: 15min inlopen – 2x (1’-2’-3’-4’-3’-2’-1’) Z3 (p = 1’ dribbel) – 10min uitlopen
  • Omdat ik graag af en toe op de baan loop, doe ik dit bij ASV Eibergen. De baan is openbaar toegankelijk, momenteel loop ik daar altijd alleen.

Woensdag:

 • Wielrennen: 20min warm fietsen – 60min Steady (bonus: 4×30’’ sprint) – 10min uitfietsen
 • Openwaterzwemmen: Z2/Z3 Pyramide (1-2-3-4-5-4-3-2-1 min) – 45min
  • Als ik mijn vader niet meetel, is dit de enige training die ik niet alleen doe deze week. Openwaterzwemmen doe ik samen met Stijn Jansen. We houden netjes afstand.

Dinsdag:

 • Krachttraining
  • Krachttraining, maar ik doe vrij weinig echt aan “kracht”, meer behoud van range of motion en activatie van spiergroepen die ik bijvoorbeeld tijdens zitten niet gebruik. Grootste aandacht gaat momenteel uit naar mijn bovenlichaam en rug, i.v.m. wegvallen groot aantal zwemuren.
 • Hardlopen: 15min inlopen – 45min Z2 – 10min uitlopen

Maandag:

 • Wielrennen: 3h – Z1
  • Easy ritje, bijna de hele training doe ik in mijn ligstuur. Afgelopen zondag een lange dag gehad, dus vandaag probeer ik zeker niet te hard te gaan.