Barbara de Koning is zojuist als veertiende gefinisht tijdens het EK Sprint in Kitzbühel. De wedstrijd werd gewonnen door de Duitse Jule Behrens.

Voor Barbara de Koning begon de wedstrijd – die over 500 meter zwemmen, 12 kilometer fietsen en 3100 meter hardlopen ging – redelijk voortvarend: als dertiende kwam ze uit het water, op slechts een handvol seconden van de dames die voor haar in een lint uit het water kwamen. Op de fiets moest ze echter direct vol aan de bak, want ze miste tijdens het wisselen nét de aansluiting en dus reed er een groep met ongeveer twintig meisjes op een paar meter voor haar.

De Franse Candice Denizot reed daar in haar eentje ook weer een klein stukje voor, daarmee het veld aanvoerend. Dat De Koning sterk is – niet voor niets werd ze gisteren ook al vierde in de halve finale – bleek wel toen ze al snel naar de groep voor haar reed en zo de gewenste aansluiting vond. Dat was meer dan welkom, want ook Denizot werd ingehaald en dus ging deze grote groep gezamenlijk richting T2. De Koning wisselde wel achterin deze groep – op een vijftiende positie – en had dus werk aan de winkel tijdens de afsluitende run.

Halverwege die iets meer dan drie kilometer was De Koning opgerukt naar een dertiende plaats, maar lag ze wel dertig seconden achter de koploopsters. Vooraan veranderde er zo af en toe wat, maar op dat moment liep de Duitse Jule Behrens aan kop en zij liep dan ook af op haar Europese titel. Die claimde ze – met haar tanden op elkaar – na 36:41 minuut. De Zweedse Tilda Mansson werd tweede op 6 seconden. De Spaanse Maria Casals Mojica werd 14 seconden later derde. Barbara de Koning finishte als veertiende, op 1:02 minuut van de winnares.

B-Finale

In de B-finale gingen drie Nederlandse junioren van start. Vooral Robin Dreyling wist daar uitstekend te presteren door naar huis te gaan met een tweede plaats. Spannend om de eerste plaats was het ook nog, want de Zweedse Linn Suchomel bleef met een winnende tijd van 37:53 minuut slechts twee seconden voor Dreyling.

Ook Aniek Mars en Sonja de Koning gingen van start in deze B-finale. Mars kwam als twaalfde over de streep in een tijd van 38:48 minuut. Met een eindtijd van 38:53 minuut kwam De Koning als veertiende over de streep.

Behrens pakt EK-titel. (Foto: 3athlon.nl)