Niels van Lanen en Mitch Kolkman kwamen zojuist net te kort om voorin een beslissende rol te spelen tijdens het EK Sprint in Kitzbühel, maar beide Nederlanders finishten wel binnen de top twintig van deze Europese titelrace. Ze werden respectievelijk vijftiende en zeventiende.

Kolkman en Van Lanen kwamen als negentiende en 25e uit het water en hadden de pech daardoor net de aansluiting met de grote kopgroep te missen. In de eerste kilometers op de fiets lukte het Kolkman nog wel om de sprong naar voren te maken, al moest hij daar hard voor werken en bungelde hij af en toe even aan het peloton. Niet veel later sloot ook Van Lanen aan.

Op de fiets werd behoorlijk hard gereden, maar gebeurden er eigenlijk geen gekke dingen. Vrijwel alle atleten zaten bij elkaar en reden dan ook gezamenlijk naar T2. Dat betekende logischerwijs dat na de 500 meter zwemmen en 12 kilometer fietsen de afsluitende 3.1 kilometer hardlopen de beslissing moest brengen. Kolkman en Van Lanen gingen als zestiende en twintigste van start aan die run.

Terwijl het vooraan spannend werd voor de titel – die uiteindelijk naar de Duitse Henry Graf ging in een tijd van 33:13 – moesten de Nederlanders een gat laten. Uiteindelijk finishte Van Lanen als vijftiende, 43 seconden achter Graf. Kolkman kwam als zeventiende over de streep, 46 seconden na de winnaar.

B-Finale

In de B-finale ging – namens Nederland – alleen Gjalt Panjer van start. Met een zeventiende plaats en meer dan een minuut achterstand speelde hij daarin geen bepalende rol. Jesse Cuijpers besloot om niet van start te gaan.