Na een inhaalrace tijdens het lopen – hij maakte maar liefst drie minuten goed op Andreas Dreitz – heeft Bart Aernouts zojuist Ironman 70.3 Florida op zijn naam geschreven. Nadat eerder vandaag Marten van Riel al de SLT Arena Games Rotterdam won, maakte Aernouts het Belgische feestje op 18 april dus af.

De wedstrijd werd tijdens het zwemmen hard gemaakt door de Russische Alexander Khalamanov, die na 26:29 minuut uit het water kwam en toen een voorsprong van een minuut op de eerste echte favorieten, waaronder Dreitz en bijvoorbeeld ook Magnus Ditlev had. Aernouts had meer moeite met het tempo, want kwam als achttiende uit het water en keek toen al tegen een achterstand van 2:58 minuut aan.

Tijdens het fietsen was het echter een heel ander wedstrijdbeeld en reed Aernouts al vrij snel naar voren. Na 20 kilometer had hij een halve minuut van zijn achterstand afgesnoept en was hij opgerukt naar een twaalfde plaats, terwijl Dreitz op dat moment al de leiding in de wedstrijd had overgenomen en samen met Ditlev aan kop ging.

De Duitser en Deen bleven gedurende de negentig kilometer op de fiets bij elkaar en ondertussen was het Aernouts die naar een derde plaats reed. Dichterbij het leidende duo kwam hij echter niet: sterker nog, hij verloor weer wat tijd en kwam met een achterstand van 3:09 minuut terug in de wisselzone. Op dat moment had hij de Britse Joe Skipper bij zich en was het dus nog spannend wat er zou gaan gebeuren tijdens de afsluitende halve marathon.

Al snel bleek dat Aernouts de beste loopbenen had, want terwijl Dreitz bij Ditlev wegliep, was het de Belg die Skipper achterliet en al meteen een flinke hap van zijn achterstand wegnam. Ditlev zou later uitstappen en na achttien kilometer was het uiteindelijk Aernouts die de leiding in de wedstrijd overnam. Ondertussen was ook Matthew Hanson – die altijd sterk loopt – een opmars begonnen en opgerukt naar een derde plaats. Ook hij ging in de slotfase nog voorbij aan Dreitz.

Uiteindelijk won Aernouts de wedstrijd in een tijd van 3:47:42 uur. Hanson kwam nog gevaarlijk dichtbij en stopte de klok – en pakte daarmee het zilver – met slechts 38 seconden achterstand. Dreitz verzekerde zichzelf nog wel van het brons met 1:22 minuut achterstand op Aernouts.