Wat een mooie dag had moeten worden voor Marco van der Stel, eindigde in een grote deceptie. Al na een paar minuten moest hij de SLT Arena Games in Rotterdam onderbreken, toen bleek dat zijn loopband defect was en hij dus geen tempo kon lopen. De eerste heat ging daarmee volledig verloren voor de Nederlander en daarmee ook meteen een goed klassement. Ondertussen beleefde Marten van Riel opnieuw een geweldige dag en bleek de Belg weer onnavolgbaar: hij trok de overwinning overtuigend naar zich toe en liet met een maximale score niks van zijn concurrenten heel.

Tijdens de wedstrijd van vandaag waren de afstanden net iets anders dan tijdens de race in London. Net als toen werd er 200 meter gezwommen en 1 kilometer gelopen, maar dit keer werd er niet vier maar ‘slechts’ drie kilometer gefietst. Al deze afstanden werden drie keer door de atleten afgelegd, telkens in andere volgorde en iedere heat waren er weer punten te verdienen, zodat er aan het eind van de derde heat een eindklassement kon worden opgemaakt.

Heat 1: swim-run-bike

Tijdens de eerste swim werden er geen noemenswaardige verschillen gemaakt en kwamen alle mannen binnen vijf seconden van elkaar uit het water. Tijdens de run was het de Franse Aurelien Raphael die de leiding nam, kort gevolgd door Jonas Schomburg en daar weer achter de rest van het veld. Al vrij snel kwam de grote teleurstelling voor Van der Stel, toen na een paar meter lopen bleek dat zijn loopband niet meewerkte en hij de wedstrijd noodgedwongen moest staken. De sensor bleek defect, waardoor de loopband geen snelheid kon maken. In de tweede heat kon Van der Stel wel weer van start toen de loopband was gerepareerd.

Ondertussen waren de concurrenten al aan het fietsonderdeel begonnen en zaten eigenlijk alle grote favorieten bij elkaar. Uiteindelijk werd de eerste heat dan ook beslist door een eindsprint en daar was het Marten van Riel – die een paar weken terug ook de SLT Arena Games in London won – die aan het langste eind trok. Daarachter was het Vasco Vilaca die tweede werd en Alex Yee derde.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Marco van der Stel zwemmend, vlak voordat hij er achter zou komen dat zijn loopband niet meewerkte. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 2: run-bike-swim

In de tweede heat kon Van der Stel gelukkig weer door, maar bleek dat de problemen niet waren voorbehouden aan de Nederlander want was ook de loopband van Felix Duchampt tijdelijk kapot. Ondertussen was het de altijd sterke loper Alex Yee die er een enorm tempo oplegde en een kleine voorsprong op de rest van het veld pakte. Geen wonder ook, gezien zijn looptijd: 2:42 minuut over een kilometer. Marco van der Stel begon als zevende aan het fietsen en had toen een achterstand van zeven seconden.

Op de fiets ontstond een groep van zes koplopers, met onder andere Jonas Schomburg, Van Riel en Vilaca. Ook Yee, , Anthony Pujades en Aurelien Raphael maakten onderdeel uit van deze groep. Van der Stel miste net de aansluiting en reed op ongeveer twaalf seconden achterstand.

In het water was het meteen weer van Riel die een gaatje sloeg, zij het minimaal. Dat was echter genoeg om als eerste aan te tikken, op minder dan een seconde gevolgd door Pujades en daar weer kort achter Schomburg. Van der Stel werd zevende op 23 seconden achterstand.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Van der Stel tijdens heat 2. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 3: bike-swim-run

Zoals verwacht ontstonden er tijdens het fietsen geen verschillen en bleven alle atleten bij elkaar. Zo doken de tien mannen dan ook tegelijkertijd in het water en alle favorieten kwamen ook nagenoeg gelijk uit het water. Die laatste kilometer zou vervolgens de beslissing maken voor het eindklassement.

Daar was het – het werd bijna saai – opnieuw Van Riel die meteen wegliep bij de rest. Toch was zijn overwinning in deze derde heat nog niet zeker, want Yee kwam van achteren sterk opgerukt en kwam steeds dichterbij. Beide mannen liepen snelheden van ruim boven de twintig kilometer per uur en uiteindelijk bleek dat voor Van Riel voldoende om ook deze derde heat te winnen. Yee werd tweede op twee seconden achterstand en Raphael derde op vijf seconden. Van der Stel werd zevende in deze laatste heat. Dat is overigens ook een vertekend beeld, want Van der Stel liep rond de derde plaats toen zijn loopband er halverwege opnieuw mee stopte. Dit keer werkte hij even later wel weer, maar was de goede positie van Van der Stel alweer verloren.

Van Riel won de wedstrijd door alle drie de heats te winnen en daarmee met een perfecte score. Yee legde beslag op het zilver en Raphael op het brons. Van der Stel werd in het eindklassement achtste.

Een verslag van de vrouwenwedstrijd – waar Maya Kingma vijfde werd – vind je hier.

Van Riel wint met overtuiging. (Foto: 3athlon.nl)