Na een spannende strijd tussen vooral Beth Potter en Sophie Coldwell, was het zojuist laatstgenoemde die de SLT Arena Games in Rotterdam won. Ondanks een teleurstellende tweede heat toonde Maya Kingma opnieuw haar goede vorm door er met een vijfde plaats vandoor te gaan. Rachel Klamer kon haar uitstekende prestatie van een paar weken terug, toen ze vierde werd in London, niet herhalen: ze stelde teleur met een negende plaats. Rani Skrabanja werd tiende.

Tijdens de wedstrijd van vandaag waren de afstanden net iets anders dan tijdens de race in London. Net als toen werd er 200 meter gezwommen en 1 kilometer gelopen, maar dit keer werd er niet vier maar ‘slechts’ drie kilometer gefietst. Al deze afstanden werden drie keer door de atleten afgelegd, telkens in andere volgorde en iedere heat waren er weer punten te verdienen, zodat er aan het eind van de derde heat een eindklassement kon worden opgemaakt.

Heat 1: swim-run-bike

De Italiaanse Ilaria Zane nam in de eerste heat vrij snel de leiding, kort gevolgd door de Britse Sophie Coldwell en de altijd sterk zwemmende Maya Kingma. Opvallend was ook de sterk zwemmende Rani Skrabanja, die vrijwel tegelijkertijd met de snelste dames uit het water kwam. Klamer zat daar weer kort achter, terwijl de verschillen zeer klein bleven. Tijdens het lopen ontstonden echter al snel grotere verschillen, toen Coldwell het veld begon aan te voeren en Beth Potter daar kort achter bleef. Voor even dan, want ongeveer halverwege de run nam Potter de leiding over en werd het gat op de achtervolgende dames steeds groter. Geen wonder ook, want met een looptijd van 3:09 minuut liep Potter sneller dan ooit in de SLT Arena Games. Skrabanja liep ook geweldig en op een derde plek (+15 seconden). Kingma begon als vierde, op negentien seconden aan het fietsen. Klamer had geen gedroomde start want liep negende op 23 seconden achterstand.

Op de fiets bleef Potter in haar eentje weg, terwijl Coldwell op een paar seconden achterstand alles deed om dichterbij te komen. Dat lukte niet, want Potter was op dreef en pakte juist een paar extra seconden op haar landgenote. Daarachter – op zo’n twintig seconden – ontstond een grote groep met alle dames behalve Zane die het tempo niet wist bij te benen en de groep moest laten gaan. De grote groep moest sprinten voor de punten en dat ging vooral Kingma goed af, want zij won die spurt en werd zo derde. Skrabanja werd vijfde en Klamer achtste.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De dames tijdens de eerste heat. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 2: run-bike-swim

Tijdens de tweede heat was het opnieuw Potter die het tempo – dit keer dus tijdens het lopen – begon te dicteren, maar echte verschillen kon ze niet maken. Vooral Coldwell en Zane konden in haar kielzog mee. De Nederlandse dames hadden echter iets meer moeite met het tempo van de Britse, want Klamer mocht als zesde naar haar fiets (+8), Kingma (+11) als achtste en Skrabanja (+24) als tiende. Vlak voor Kingma de fiets opstapte, gleed ze ook nog eens uit waarmee ze kostbare seconden verloor.

Op de fiets ontstond een kopgroepje van drie: Potter en Coldwell zagen zich vergezeld door de Spaanse Anna Godoy. Dit kopgroepje bleef gedurende de drie kilometer bij elkaar en daarachter lukte het de dames niet om het gat te dichten. Dat betekende dat Klamer op ongeveer tien seconden achterstand reed, Kingma op dertig seconden en Skrabanja op ruim vijftig seconden. Kingma en Skrabanja lagen daarmee negende en tiende en waren daarmee hier al kansloos voor een goede klassering in heat 2.

Tijdens de swim was het Coldwell die meteen wegzwom en haar voorsprong ook niet meer uit handen gaf. Daarmee pakte ze de winst, tien punten én kwam ze in totaal op gelijke hoogte met Potter – die in deze heat tweede werd – zodat de derde heat extra spannend zou worden. Godoy werd derde in deze tweede heat, terwijl Klamer zevende werd. Kingma en Skrabanja bleven negende en tiende.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Potter na de tweede heat. (Foto: 3athlon.nl)

Heat 3: bike-swim-run

De derde heat begon het saaist van allemaal, want op de fiets werden – heel verwonderlijk is dat niet – geen verschillen gemaakt. Tijdens het zwemmen was dat direct anders, toen Kingma, Coldwell, Zane en Potter het tempo begonnen te bepalen. Skrabanja en Klamer zakten op dit moment weg naar een negende en tiende plaats.

Uiteindelijk viel de beslissing dus tijdens de allerlaatste kilometer op de loopband en daarbij was het een rechtstreeks duel tussen Coldwell en Potter. Coldwell was het snelst weg, maar voelde de hete adem van Potter in haar nek (+5 seconden). Toch liet Coldwell zich niet gek maken: de Britse trok enorm door met een snelheid van ruim zeventien kilometer per uur en wist haar voorsprong zelfs minimaal te vergroten. Daarmee won ze niet alleen de derde heat, maar dus ook het overall klassement. Potter werd wel tweede in deze derde heat en daarmee ook tweede overall. Terwijl Kingma een teleurstellende tweede heat kende, zette ze dat in deze derde heat recht en werd ze uitstekend vierde. Klamer en Skrabanja kwamen er niet meer aan te pas en werden negende en tiende op meer dan een halve minuut achterstand.

Het eindklassement ging dus naar Coldwell, terwijl Potter tweede werd. Het brons was weggelegd voor Godoy. Maya Kingma werd overall vijfde, Rachel Klamer en Rani Skrabanja negende en tiende.

Een verslag van de mannenwedstrijd vind je hier.