Belgische automobilisten waren afgelopen week getuige van een wel heel bijzonder tafereel toen zij in Anzegem werden ingehaald door een elektrische fiets die met een snelheid van maar liefst 87 kilometer per uur over de Rijksweg reed. Het ging om de 53-jarige Bruno Naessens, die volgens de politie mocht rekenen op een flinke bekeuring.  Maar, volgens de Belg zal dat allemaal wel loslopen. ,,Ik deed absoluut niks verkeerd”, geeft hij aan tegenover De Stentor.

Naessens werd gefilmd door een automobilist die achter hem reed en duidelijk is te zien dat hij onder andere een vrachtwagen inhaalt. ,,Levensgevaarlijk dit”, aldus politiewoordvoerder Carl Vyncke eveneens tegenover De Stentor. ,,Elektrische fietsen mogen alleen op fietspaden rijden. Daar gaat de man dus een eerste keer in de fout. Zo’n snelle elektrische fiets mag bovendien maximaal 45 kilometer per uur gaan. Voor de snelheid die deze man rijdt, heb je een inschrijving nodig voor een motor.”

(tekst gaat verder onder beelden)

 

Toen de politie op basis van de beelden op zoek ging naar de eigenaar, keken ze op het bureau wellicht gek op toen Naessens zichzelf al meldde. De fietser kwam vertellen dat hij op een zogenaamde ‘Gulas-bike’ rijdt, die hij zelf omschrijft als ‘een hebbeding van Duitse makelij’ waarbij de meest recente modellen worden verkocht voor rond de 25.000 euro. De Belg zou er sinds 2012 gemiddeld zo’n 9000 kilometer per jaar mee fietsen en hij zou daarbij geen enkele regel overtreden. ,,In de regio waar ik woon, kent de politie mij. In het begin werd ik wel eens aan de kant gezet voor een controle, maar intussen weten ze al lang dat ik geen regels overtreed”, staat in De Stentor te lezen.

Na controle van de Belgische politie blijkt het verhaal te kloppen: de fiets staat inderdaad als motor in Duitsland ingeschreven. Daar is het voertuig ook verzekerd. ,,Hij mag hier dus zonder problemen rijden, zij het onder bepaalde voorwaarden.”