Bijna honderd jaar aan hardloopervaring en expertise valt er op te doen bij de kersverse triathlonafdeling van atletiekclub AV’23. De Amsterdamse vereniging, die haar naam dankt aan haar oprichting in 1923, neemt volgend jaar – met een damesteam – voor het eerst deel aan de Teamcompetities Triathlon. Bestuurslid Roland van der Put maakte in 2018 voorzichtig kennis met triathlon en is sindsdien verknocht aan de sport. Samen met tot nu toe ruim twintig atleten werkt hij hard om de triathlonafdeling van AV’23 – Amsterdam verder van de grond te krijgen. We spraken Van der Put uitgebreid over de ambities van de club, zijn eerste ervaringen met de Teamcompetities en de uitdagingen waar AV’23 in Amsterdam mee te maken heeft.

,,Eigenlijk zijn wij de oudste op het lijstje van verenigingen van de triathlonbond”, vertelt Van der Put. ,,In 2018 zijn we begonnen met het aanbieden van zwemtrainingen. Dat begon met clinics, om toe te werken naar Tri Bosbaan. In juli begonnen we en in september hebben we daar met elkaar meegedaan. De meesten hadden nul ervaring, waaronder ikzelf. In het begin was het zwemmen echt overleven.” En die triathlon zelf? ,,Een hele ervaring”, lacht Van der Put. ,,Het was heel spannend om de eerste keer zo’n triathlon mee te doen, maar iedereen was enthousiast en ze wilden dus ook daarna door blijven gaan met trainen. Toen hebben we besloten om van de clinics over te gaan naar een structurele vorm. We hebben een binnenbad gehuurd om op zaterdagochtend te gaan trainen.” 

Zwembadwater schaarste

En dat was nog een hele opgave, want het zwembadwater is schaars in Amsterdam. ,,Het is er lastig ‘te krijgen’. Alleen in Diemen lukte het wel om wekelijks binnen te zwemmen, en in de zomer zwemmen we buiten.” Terwijl AV’23 al een gigantisch ledenbestand heeft als het aankomt op atletiek – zo’n 650 atleten – zou de club ook op triathlon vlak graag verder groeien. Maar, juist die schaarste van zwembadwater vormt een probleem. ,,Het grootste gebrek aan groei is het huren van een bad. Samen met de gemeente zijn we ook hard op zoek naar een oplossing.” 

‘Bij de mannen is de uitdaging om het team vol te krijgen groter’

Op het moment bestaat de triathlontak van AV’23 uit 20 tot 25 triatleten. Eigenlijk zou de club dit jaar al met een damesteam uitkomen in de Teamcompetities, maar het coronavirus stak daar een stokje voor. ,,Ons damesteam zit sowieso vol en voor de heren hebben we ons ook ingeschreven in de 4eDivisie, maar daar moeten we nog even afwachten of er plek voor ons is. Bij de mannen is de uitdaging om een team vol te krijgen wel groter: we zoeken daar nog wat teamleden voor.” Maar, dat er in Amsterdam genoeg enthousiaste triatleten rondlopen, geeft vertrouwen. ,,Als je ook kijkt naar de evenementen die hier georganiseerd worden door Tri Hard Series: die zijn druk bezocht en er is dan ook genoeg potentieel voor triatleten. Dat is hartstikke leuk.” Tot nu toe is de triathlonafdeling van AV’23 uit zichzelf ontstaan en heeft de club ook nog niet aan actieve werving gedaan. ,,Het zijn met name mensen die al bij AV’23 hardlopen of via via bij ons terecht kwamen.” 

‘Ik weet nog dat we hoestend en proestend in het zwembad lagen’

Zelf raakte Van der Put in 2018 ‘besmet’ met het triathlonvirus: ,,Ik ben in 2018 – net als anderen die begonnen – echt verslaafd geraakt. Ik weet nog dat we hoestend en proestend in het zwembad lagen, maar we waren wel heel fanatiek bezig.” Vorig jaar maakte Van der Put al kennis met de Teamcompetities Triathlon: ,,Ik heb toen meegedaan met een vriendenteam: Tri4Friends. Zij deden met twee herenteams mee in de 4eDivisie en 2eDivisie, dus ik heb al flink mogen proeven. Dat beviel heel goed. Ik vond het heel leuk om wat een individuele sport is, toch met een groep te doen.” 

‘We zouden ook graag wat met de jeugd doen’ 

Dat laatste is dan ook precies het doel van de vereniging: langzaam opklimmen. Want zoals iedere beginnende club, wordt er gestart in de laagste divisie. ,,Om een tweede heren- of damesteam in te schrijven in de toekomst, moet je een klasse hoger uitkomen en moet je dus promoveren. Het is ons doel om met een of beide teams een divisie hoger uit te komen, want ons langere termijn doel is wel om met meerdere teams mee te doen in de Teamcompetities. Dat maakt het interessant voor iedereen. En we zouden ook graag wat met de jeugd doen. We hebben al veel jeugd bij ons trainen en als ik de verhalen zo hoor over jeugdtriathlons, dan is er best wel animo voor. Dat hopen we op langere termijn aan te kunnen bieden.” 

Dagelijks looptrainingen

Voorlopig is het aanbod in hardlooptrainingen in ieder geval gigantisch. In het voorjaar zullen daar fietstrainingen bij komen en AV’23 hoopt in de toekomst meer dan één zwemtraining per week op het programma te zetten. ,,Voor het lopen hebben we een eigen baan en het aantal hardlooptrainingen is uitgebreid. We hebben alle atletiekonderdelen: sprint, horde, werpen en van jeugd tot masters/veteranen. Echt alles en we willen ons aanbod voor sporten die we aanbieden graag verder uitbreiden, dus het initiatief voor meer zwemtrainingen past nauw in de strategie.” Maar juist de hardlooptrainingen zijn ook heel belangrijk voor triatleten, vertelt Van der Put: ,,Vaak wordt dat onderschat. Triathlonverenigingen richten zich veel op het zwemmen, maar het aanbod voor fietsen en lopen is beperkt. Wij kunnen het lopen in ieder geval aanbieden.” Niet zuinig ook overigens, want iedere dag van de week vinden er trainingen plaats bij AV’23. 

‘Goed om het groepsgevoel vast te houden’

Fietstrainingen zullen in 2021 hopelijk ook tot het aanbod behoren. ,,We zijn in gesprek met iemand over het geven van fietstrainingen vanaf het voorjaar. Dan kunnen atleten meer ervaring opdoen met fietsen en wordt er geoefend met hoe je veilig kunt remmen, bochten nemen of het gebruik van je ligstuur. Het wordt een combinatie: clinics over de beheersing van je fiets, maar ook over hoe je het beste kunt trainen om sneller te worden.” Voorlopig is de triathlongroep van AV’23 iedere dinsdag actief in de Zwift Racing League: ,,Zo hebben we toch nog wat alternatieven. En het is goed om het groepsgevoel vast te houden.”  

De atleten van AV’23 tijdens de Bosbaan Triathlon. (Foto: Aangeleverd)