Het gaat lekker met de Belgische Tim van Hemel. De atleet, die overigens ook uitkomt voor het Nederlandse Eredivisie-team van Squadra, pakte eerder deze week de Europese titel op het EK Cross Duathlon en vandaag deed hij dat nog eens dunnetjes over door zich ook de sterkste Europeaan op de Cross Triathlon te tonen. De enige Nederlandse afgevaardigde bij de elite was Joep Staps. Hij werd uiteindelijk 26e. ,,Aan de ene kant ben ik tevreden met de ervaring die ik heb opgedaan. Maar ik ben ook een beetje teleurgesteld.” 

Tim van Hemel finishte het EK Cross Triathlon (1 kilometer zwemmen, 20 kilometer mountainbiken en 6 kilometer hardlopen) na 1:19:39. Daarmee bleef hij de Franse Brice Daubord (1:20:19) en de Italiaanse Marcello Ugazio (1:20:37) voor. Staps, die zich vorig maand nog tot Nationaal Kampioen kroonde, volgde uiteindelijk op behoorlijke afstand. Met een tijd van 1:31:31 was hij dus goed voor de 26e plaats. ,,Het was niet m’n dag, ik ben een beetje teleurgesteld. Aan de andere kant: ik kwam hier vooral om ervaring op te doen. Ik denk meer aan de lange termijn, wil bijvoorbeeld goed zijn tijdens het WK dat in 2020 in Almere wordt gehouden. In dat opzicht heb ik vandaag wel een goede dag gehad, veel nuttige dingen geleerd en dus ervaring opgedaan.”

Staps ziet meteen het grote verschil tussen internationale wedstrijden en het niveau in Nederland. ,,Daar gaat het prima, maar internationaal is het natuurlijk anders”, aldus de atleet die er bewust voor koos om niet eerder deze week ook te starten tijdens het EK Cross Duathlon. ,,Twee zware wedstrijden na elkaar is erg pittig. Aan de andere kant, nu zie je dat Tim van Hemel beide titels pakt. Maar goed, dat weet je pas achteraf.” 

Staps begon goed aan de race, zwom de eerste vierhonderd meter in een groep maar kreeg toen een klap en moest daardoor een gaatje laten. ,,Dat kreeg ik niet meer dicht. In mijn eentje werd het lastiger en dan zie je dat je ook ervaring mist. Ik had met dit scenario rekening gehouden, kon het ook goed van me afzetten, maar het was natuurlijk wel jammer.”

Op de fiets merkte Staps dat hij wel power had, maar een verkeerde bandenspanning weerhield hem er van om volle kracht omhoog te kunnen rijden bij de lastigere klimmetjes. ,,Een beginnersfout en dan zie je meteen dat ik nog niet de cross ervaring heb die je voor dit soort wedstrijden nodig hebt. Omhoog verloor ik steeds de aansluiting op een paar jongens, op de rechte stukken kwam ik dan weer dichterbij. Maar je merkt dat het je begint op te breken als je steeds hard en dan weer zachter gaat. Het had makkelijker geweest als ik beter kon verdelen.” 

Het lopen was volgens Staps bijzonder extreem. ,,Ontzettend veel rotsen en gaten in het parcours. Het is een wonder dat niemand hier een enkel heeft gebroken. Ze hebben echt gekozen voor extremen. Het was zwaar. Echt héél zwaar.” 

Voor Staps is het een dag van ‘mixed feelings’. ,,Ik ging voor de ervaring, maar had gehoopt dat het meer zou worden. Ik moet vooral tevreden zijn met de dingen die ik geleerd heb, maar stiekem ben ik ook een beetje teleurgesteld.” 

Eerder vandaag kwamen ook vier Nederlandse junioren in actie tijdens het EK Cross Triathlon. Hier kun je lezen hoe zij presteerden