Onze zuiderburen trappen het seizoen lekker af, want tussen een sterk deelnemersveld bij Ironman 70.3 Dubai lieten zowel Bart Aernouts als Pieter Heemeryck zojuist zien dat er niet met hen te sollen valt. Zij werden respectievelijk eerste en tweede en tonen daarmee alvast hun uitstekende vorm. Het brons ging uiteindelijk naar de Britse Adam Bowden.

Bij het zwemmen werd de race nog aangevoerd door de Rus Ilia Prasolov, die 22:36 minuut nodig had voor zijn 1900 meter. Veel grote namen volgden in zijn voeten en ook Heemeryck gaf slechts elf seconden toe. Toch waren er ook toppers die niet konden volgen, zoals bijvoorbeeld David McNamee die een kleine minuut later uit het water kwam, Matt Trautman (+2:24) en Aernouts die zelfs buiten de top twintig aan land kwam.

Op de fiets waren het aanvankelijk de Zweedse Jesper Svensson, Britse Adam Bowden, Portugese Filipe Azevedo en Heemeryck die het initiatief namen en er als kopgroep vandoor gingen, maar ondertussen reed onder andere Aernouts gestaag naar voren. Toch duurde het een behoorlijke tijd voor de Belg aansluiting kon vinden en dat had er vooral mee te maken dat zijn landgenoot Heemeryck er van voren zo hard aan trok. Niet voor niets reed Heemeryck, na 45 kilometer, nog alleen met Svensson aan de leiding en waren Azevedo en Bowden al gezien.

Gedurende de tweede helft van het fietsonderdeel veranderde er wel het een en ander aan de verhoudingen en waren het vooral Aernouts, maar ook de Deense Magnus Elbaek Ditlev die naar voren reden. Samen met Heemeryck en Svensson kwamen zij dan ook vrijwel gelijktijdig terug in de wisselzone, op slechts een half minuutje gevolgd door de eveneens goed opgerukte Deen Thor Bendix Madsen. Snelste fietser van de dag was overduidelijk Aernouts, die slechts 1:52:36 uur nodig had voor zijn 90 kilometer. Mocht de afstand precies kloppen, zou dat neerkomen op een gemiddelde snelheid van ruim 51 kilometer per uur.

Tijdens het lopen begon de Belgische trein overigens pas echt te draaien en toen waren het dan ook al vrij snel Aernouts en Heemeryck die bij alle concurrenten wegliepen. Halverwege liepen de twee Belgen nog vrijwel gelijk aan elkaar en hadden ze een voorsprong van een kleine twee minuten hadden op de eerste achtervolger: Bowden. Een Belgisch feestje kon niet uitblijven, al was het nog onduidelijk of Aernouts of Heemeryck er met de overwinning vandoor zou gaan.

Een paar kilometer later was dat wel duidelijk en maakte Aernouts zijn beslissende move door bij Heemeryck weg te lopen. Hij finishte de wedstrijd uiteindelijk dan ook als winnaar in een tijd van 3:33:45 uur. Heemeryck volgde als tweede in een tijd van 3:35:09 uur en Bowden als derde in een tijd van 3:36:31 uur.