Ben Kanute verplaatst zijn focus steeds meer van korte afstands triathlon naar de langere afstand en dat legt hem geen windeieren: de Amerikaan won zojuist vol overtuiging Ironman 70.3 Oceanside. Hij bleef onder andere de Deense Miki Taagholt (+2:24) en de Australische Sam Appleton voor (+3:03). Bij de dames mocht de Canadese Paula Findlay het eremetaal omhangen. Zij deelde het podium met de Engelse Emma Pallant (+2:10) en de Amerikaanse Jeanni Metzler (+6:47).

Kanute pakt titel dankzij sterke halve marathon

Na een zwemonderdeel van 23:34 minuut ging Kanute aan de leiding in de mannenrace. Hij wist echter nog niet echt los te komen van zijn tegenstanders, want maar liefst zes atleten volgen direct in zijn voeten. Onder hen ook Appleton en Taagholt.

Op de fiets werd het een gevecht om bij dit kopgroepje te blijven. Drie atleten slaagden er niet in om het hoge tempo bij te benen en waaiden na enkele kilometers dan ook af. Zo bleven Kanute, Appleton, Taagholt en de Amerikaanse Dylan Gillespie op kop over. De rest van de voormalige kopgroep hing ruim drie minuten later hun fiets terug in de rekken.

Kanute was na T2 meteen snel weg. Taagholt wist hem het best te volgen. Aanvankelijk liep Kanute uit, maar ongeveer halverwege het lopen kwam Taagholt ineens dichtbij. In de tweede helft van het lopen kreeg Taagholt het zwaar en zo liep de voorsprong van Kanute ineens weer hard op. Niemand kwam meer tussen Kanute en het goud. Na 3:46:32 en met een looptijd van 1:11:39 uur tilde Kanute het lint op. Taagholt werd tweede op 2:24 minuut afstand van de winnaar en met Appleton (+3:03) was het podium compleet.

Findlay slaat toe op de fiets

De Amerikaanse Manami IIjima ging dankzij een zwemtijd van 25:48 minuut aan de leiding na het eerste onderdeel. Metzler volgde twee seconden later als tweede en Findlay bereikte haar fiets als derde op 25 seconden achterstand van de kop. Pallant lag op dit punt achtste (+1:34).

In het zadel sloeg Findlay direct toe. Al na twintig kilometer lag de Canadese op een eerste plaats en genoot ze een voorsprong van 44 seconden op de tweede dame: Metzler. IIjima, die dus de snelste zwemtijd noteerde, zakte direct hard terug in de ranking tijdens het fietsen.

Findlay fietste uiteindelijk over 90 kilometer ruim zes minuten bij haar achtervolger vandaan. Pallant hing als tweede haar fiets terug in de rekken en Metzler volgde enkele seconden na haar als derde.

Ondanks een sterke achtervolging van Pallant, die zo’n twintig seconden per kilometer harder liep, wist Findlay haar koppositie tijdens het lopen te handhaven. Dat kwam vooral door de grote buffer die de Canadese op de fiets had gerealiseerd. Na 4:14:05 uur kwam Findlay als eerste over de streep. Pallant werd 2:10 minuut later tweede en Metzler nam het brons mee naar huis.