Vorige maand kwam Beth Potter veel voorbij in het nieuws. Niet alleen vanwege haar overwinning tijdens de SLT Arena Games in London, maar ook vanwege het officieuze Wereldrecord dat ze liep op de 5000 meter. 14:41 minuut klokte de Schotse, maar erkend wordt het niet, zo is ondertussen bevestigd door World Athletics (WA). Chris Barnes, die achter de organisatie van het evenement zit, vertelt aan Canadian Running Magazine dat hij vindt dat de regels die daarvoor gelden geüpdatet zouden moeten worden.

“Direct nadat Beth de race had volbracht, zocht World Athletics contact met mij op om te vragen of er doping controle was”, aldus Barnes. Het bleek uiteindelijk één van de voornaamste redenen te zijn waarom het record niet kon worden toegekend. Een andere reden zou zijn dat de tijdswaarnemers niet over de juiste certificaten beschikten.

Terwijl Barnes aan de ene kant begrip opbrengt voor deze regels, vindt hij aan de andere kant dat het systeem zou moeten veranderen. Zeker met de komst van carbon schoenen, die ervoor zorgen dat er ook vaker in kleine wedstrijden onverwachts records worden gelopen. “De regels moeten worden aangepast denk ik”, zegt Barnes. “Nu dat we deze ‘super schoenen’ hebben, kunnen records in iedere race worden verbroken, niet alleen in de races die zijn uitgezocht voor het lopen van Wereldrecords.”

Niemand had verwacht dat Potter in staat zou zijn om een Wereldrecord te lopen tijdens een kleine lokale wedstrijd vorige maand. Opvallend genoeg liep Marc Scott een jaar eerder tijdens hetzelfde evenement nog een nieuw Brits record (13:20) en werd zijn prestatie wel toegekend. De race van 2021 was in geen enkel opzicht anders dan 2020, vertelt Barnes. En het is simpelweg te duur voor Race Directors om iedere wedstrijd aan alle WA-regels te voldoen: “We zijn geen grote race, dus we kunnen het ons niet veroorloven om testers en officiele tijdswaarnemers te laten komen.” Potter’s vijf kilometer tijd mag dan niet als officieel Wereldrecord gelden, de indrukwekkende looptijd van deze triatlete zal niet snel worden vergeten.