Goed nieuws voor triatleten in het algemeen. Een nieuwe studie van University of Colorado Anschutz Health and Wellness Center (AHWC) heeft aangetoond dat fysieke activiteit meer effect heeft dan diëten om na het afvallen op gewicht te blijven. De studie werd in maart in het blad Obesity gepubliceerd. Met het aantal trainingsuren die we iedere week van jullie op Strava zien, kunnen we stellen dat dat extra taartje na de training geen probleem zal zijn.

,,Deze studie keek naar de vraag waarom zoveel mensen moeite hebben om na afgevallen te zijn, op de lange termijn ook op gewicht te blijven. We vonden bewijs dat de groep die na het afvallen op gewicht bleef, voornamelijk veel bewoog. Dit tegenover de groep die na het afvallen alleen op de inname van calorieën bleef letten en veel sneller gewicht terugkreeg. Dit is weer een stap voorwaarts in de opheldering naar de relatie tussen beweging en het op gewicht blijven na het afvallen”, aldus Danielle Ostendorf, postdoctoraal onderzoeker bij het AHCW.

De resultaten laten zien dat succesvol permanent gewichtverlies afhankelijk is van fysieke activiteit om in energie-balans te blijven, in plaats van het chronisch beperken van de inname van calorieën. De studie definieerde succesvol onderhoud van gewichtsafname als een gereduceerd lichaamsgewicht van 15 kilo of meer voor meer dan een jaar. Hierbij viel het op dat de groep die bewoog, significant meer calorieën tot zich nam (300 kcal/dag) dan mensen die minder bewogen, maar deze dus ook verbrandden met fysieke activiteit. Daarnaast viel het op dat de groep met meer fysieke activiteit ook beter scoorde in het aantal stappen (12.000/dag) vergeleken met normale deelnemers (9.000/dag) en de obese groep (6.500/dag).

,,Onze bevindingen suggereren dat de groep die succesvol afviel en op gewicht bleef een vergelijkbaar aantal calorieën consumeerde als mensen met overgewicht, maar opnieuw gewichtstoename voorkomen door die fysieke activiteit”, legt Victoria Catenacci van het AHCW uit.