Zwemmen met schoenen en rennen in een wetsuit, paddles aan je handen, een pullbuoy vastgebonden op je dijbeen en flippers op je rug. Zijn er meer attributen die iets toe kunnen voegen? Neem deze dan vooral mee! Maar wel van start tot finish, omkleden is namelijk niet toegestaan. Dit zijn de regels van extreme zwemlopen. Anders dan bij het bekendere aquathlon, wordt zwemmen en lopen hier constant afgewisseld. Daarbij kan deelnemen alleen als duo, gedeeltelijk voor de veiligheid, maar ook als extra en sociaal element.

(Tekst gaat verder onder foto)

Een ruige swim exit. (Foto: Nadja Odenhage, ÖTILLÖ)

Neem twee dronken mannen en servetten met daarop een kaart van de omgeving; zo ontstond, vanuit een weddenschap, het idee om al zwemmend en lopend 20 eilanden te trotseren in een archipel bij Stockholm. Vier jaar later – na verschillende pogingen en successen – werd dit in 2016 een officieel georganiseerde wedstrijd. In korte tijd kwamen er meer wedstrijden en groeide de sport in populariteit in Scandinavië, maar ook in steeds meer andere landen.

De wedstrijden worden georganiseerd onder de vlag van ÖTILLÖ, Zweeds voor ‘eiland tot eiland’ en het Ironman onder de zwemlopen. In het topnummer van ÖTILLÖ, het World Championship, leggen deelnemers in totaal 75 kilometer af waarvan 10 kilometer zwemmen en 65 kilometer trailrunning. CNN benoemde de wedstrijd niet voor niets tot één van de zwaarste in de wereld.

(Tekst gaat verder onder foto)

Koppel verbonden met een touw om elkaar voort te trekken. (Foto: Jakob Edholm, ÖTILLÖ)

,,Het is een beetje ‘back to basics’ met iets minder focus op dure materialen”, aldus Rick Pearson van de Men’s Running in een reactie aan The Guardian. ,,Geen asfalt, maar mos; zwemmen in mooie meren of wilde zee en lopen door dichtbegroeide bossen.”

Eerder schreven we al over een andere extreme Swimrun.

Ook in Nederland is het mogelijk kennis te maken met de sport. Zo wordt jaarlijks ‘Het Rondje Eilanden’ georganiseerd in de Vinkeveense plassen, al gaat het hier om kortere afstanden en zijn de regels iets anders.

(Foto: Jakob Edholm)
(Foto: Jakob Edholm, ÖTILLÖ)
(Foto: Pierre Mangez)