De naam zegt het al: de ICON Livigno Xtreme Triathlon is vrij extreem. Alsof de afstand (3,8 kilometer zwemmen, 195 kilometer fietsen en 42,2 kilometer hardlopen) op zichzelf nog niet uitdagend genoeg is, worden daar ook nog eens honderden hoogtemeters aan toegevoegd waardoor je blijft klimmen en dalen.

De triathlon wordt gehouden in de omgeving van het Italiaanse bergdorpje Livigno, dat voornamelijk bekend staat om haar geschikte skipistes en vanwege de grote hoogte ook een geliefd trainingsoord is onder wielrenners.

De Livigno Xtreme Triathlon wordt afgetrapt met 3,8 kilometer zwemmen in het Meer van Livigno, op 1800 meter boven zeeniveau. De temperatuur van het water is slechts 16 tot 18 graden en het dragen van een wetsuit en neopreen badmuts is dan ook verplicht. De organisatie raadt zelfs aan om neopreen sokken en handschoenen te dragen.

Zodra je op de fiets springt, wordt het pas echt zwaar. Het fietsparcours van 195 kilometer bevat 5000m aan hoogteverschillen, waarbij je ook nog even de grens met Zwitserland oversteekt. Vanaf Livigno klim je tot de Forcolapas op 2315m hoogte en rijd je naar Zwitserland waar je de Berninapas beklimt. Na een afdaling waarbij je even op adem kunt komen, beklim je de Fuornpas en daal je weer af tot je op Italiaans grondgebied terugkeert. In Prato allo Stelvio klim je met 48 haarspeldbochten omhoog tot je bij de Stelviopas komt, de op één na hoogste bergpas van Europa (2757m).

In de eerste 8 kilometer van de marathon lijkt het loopparcours mee te vallen en loop je over een prachtig pad naar beneden. Laat je echter niet misleiden, want de laatste 9 kilometer kun je het tegenovergestelde verwachten. 1100 hoogtemeters leiden je – door een adembenemend berglandschap, dat dan weer wel – naar de finish in Carosello, op 3000m hoogte.

Dit jaar wordt de ICON Livigno Xtreme Triathlon voor de derde keer georganiseerd en zal hij plaatsvinden op 31 augustus. Durf jij het aan? De foto’s geven pas echt goed weer wat je te wachten staat!