Milan Brons zal dit seizoen hoogstwaarschijnlijk niet meer in actie komen. In de Ironman Luxemburg 70.3  bijna twee weken geleden, moest de Almeerder vijf kilometer voor de eindstreep uitstappen met heftige pijn in zijn kuit. ,,Uit het niets schoot een heftige pijn door mijn kuit en stond ik helemaal stil. Ik was vastbesloten de wedstrijd af te maken en wilde wandelend finishen, maar zelfs dat lukte niet. Na 200 meter ben ik teruggestrompeld naar mijn ouders die mij hebben opgevangen”, blikt Brons terug. Op dat moment had hij nog niet in de gaten hoe ernstig zijn blessure was, maar dat hij de dagen na de Ironman niet eens op zijn been kon staan, duidde niet op veel goeds. ,,Ik heb nog nooit zoveel pijn gehad. Toch hoop je, tot je weet wat het is, dat het mee zal vallen.”

Een MRI-scan wees uit dat het om een fractuur in zijn Fibula ging, een barstje in het kuitbeen dus. ,,Doktoren hebben mij verteld dat dit iets is dat er langzaam in is geslopen. Ik train veel voor de triathlon en vraag daarbij veel van mijn lichaam. Waarschijnlijk is het net iets teveel van het goede geweest en daardoor heb ik jammer genoeg een flinke blessure opgelopen middenin het seizoen.”

Rust is de enige oplossing. Brons kreeg te horen dat hij zes weken in het gips moet. ,,Dat is echt vervelend, want dan kun je helemaal niets. Gelukkig werd ik getipt over de Walking Boot. Die kan ik makkelijk aan en uit doen waardoor ik kan blijven zwemmen”, legt Brons uit die de komende weken hard aan zijn herstel gaat werken. ,,Hardlopen zit er voorlopig niet in, maar ik ben blij dat ik in ieder geval mag blijven zwemmen en fietsen. Dan kan ik mijn conditie enigszins onderhouden”, vertelt Brons, die vandaag alweer een krachttraining heeft kunnen doen. ,,Binnen nu en een paar weken hoop ik ook de Tacx weer langzaam op te kunnen pakken. Buiten fietsen is te gevaarlijk, want drempels en oneffenheden op de weg kunnen een klap op mijn kuit geven.”

(tekst gaat onder foto verder)

Milan Brons zit voorlopig aan de kant, maar hoopt eind dit seizoen nog een wedstrijd te kunnen doen. (Foto: Facebook)

Tot half augustus doet hij het in ieder geval rustig aan. Daarna volgt nog een keer een MRI-scan waaruit zal blijken of hij voldoende hersteld is. In de tussentijd zal hij de sport vooral vanaf de zijlijn volgen. ,,Afgelopen weekend ben ik nog met mijn broer naar Oud Gastel geweest om hem te supporten. Ik heb ook het geluk dat het WK voetbal nu bezig is en over een week de Tour de France begint”, vertelt Brons.

Ondanks dat Brons het onwijs vervelend vindt dat hij zijn seizoen heeft moeten afbreken, is hij redelijk positief gestemd. ,,De wedstrijden die ik tot nu toe heb gedaan gingen allemaal hartstikke goed. Ik ben blij dat ik dat in ieder geval heb kunnen laten zien,” vertelt Brons die stiekem hoopt dat het scheurtje in zijn kuitbeen niet het einde van het seizoen betekent.

Dat hij de halve triathlon bij de TRI Amsterdam en de halve in Klazienaveen zal moeten laten schieten, daar heeft hij zich bij neergelegd. ,,Ook de halve Ironman die ik eind augustus gepland had, komt nog te vroeg”, besluit Brons die met een schuin oog al wel heeft gekeken naar Europese wedstrijden aan het eind van het seizoen. ,,In het meest gunstige geval kan ik best nog wat wedstrijden meepakken. Maar het is eerst zaak om te kijken hoe ik het snelst en best herstel.”