Pro triatlete en bewegingswetenschapster Miriam van Reijen vertrok afgelopen zondag naar het Australian Institute of Sport in Canberra. Daar zal de 35-jarige Van Reijen meedoen aan een onderzoek onder elitemarathonlopers. Voor 3athlon.nl houdt ze de komende maand regelmatig een blog bij en daarin vertelt ze alles over haar trainingen, haar uitgekiende voedingspatroon én de testen die ze zal ondergaan. Na haar eerste blog, nu haar tweede!

Om 18.00 wordt onze studiegroep, bestaande uit vijf atleten uit vier verschillende landen, verwacht in de eetzaal. Eén van de onderzoeksters staat nauwgezet onze maaltijden af te wegen: op het menu 70 gram steak, 300 gram mashed potatoes, 90 gram gravy en 100 gram salade. Ik heb nog een boterkuipje over dat ik ergens vandaag op moest eten: die gaat maar over de potatoes. Smaakt prima.

Vandaag was de eerste officiële dag van de studie. De afgelopen dagen was het vooral acclimatiseren, de omgeving leren kennen, de eerste ritten maken (in een werkelijk prachtige omgeving: mooi asfalt, mooie klims en vooral héél rustig) en ons in de watten laten leggen door het onderzoeksteam. We mogen gebruik maken van alle faciliteiten van het Australian Institute of Sport: de twee zwembaden, de atletiekbaan, een enorme gym, massage en een echt recovery centre met wisselbaden, massagestoelen en een speciaal massage-apparaat waarbij circulerende lucht door twee pijpen de doorbloeding stimuleert. Ze hebben zelfs een Alter-G.

(tekst gaat verder onder foto)

Vanaf vandaag is het gedaan met de ‘luxe’ en bepaalt het onderzoeksteam wát en hoeveel Van Reijen eet. (Foto: aangeleverd)

De afgelopen dagen mochten we nog zelf kiezen wat en hoeveel we aten. Geen probleem in de kantine van het instituut waar een enorme variatie aan gezonde maaltijden wordt geserveerd. We eten samen met de jeugdbasketballers van het Australische team dat hier verblijft. Vanaf vandaag is het in ieder geval gedaan met die laatste luxe. De komende drie weken volg ik een precies afgepast dieet. Wat en hoeveel bepaalt het onderzoeksteam.

De eerste test van het onderzoek staat gepland voor zondag. Een duurloop van 28 km, gevolgd door 7 km all-out. Vanochtend mochten we het rondje van 7 km – relatief vlak – alvast verkennen. Gelukkig is de start zondag vroeg. In de middag zal de temperatuur hier oplopen tot zo’n 30 graden. Na bloedafname, ons afgepaste ontbijt en nog meer bloedafname zullen we om 8.00 beginnen. Morgen staat er eerst nog een mooie rit op het programma: kijken of ik eindelijk die kangeroe (‘roo’) of wombat kan spotten.

Van Reijen verblijft in een prachtige omgeving. (Foto: aangeleverd)