Nadat ze vorige week ook al de zaterdageditie van Tri Bosbaan op haar naam schreef, was het vandaag opnieuw Bonnie van Wilgenburg die er met het goud vandoor ging tijdens Tri Ouderkerk. Virtueel dan, want ook morgen zijn er nog series over de Olympische Afstand, maar de ‘zaterdagzege’ heeft ze in ieder geval te pakken. Bij de mannen ging die eer naar Henk Galenkamp.

Van Wilgenburg toonde haar ambitie om te winnen meteen met een zwemtijd van 25:15 minuut en na haar 1500 meter in de Ouderkerkerplas mocht ze uiteraard richting haar fiets. De 40 kilometer werkte ze vervolgens bijzonder rap af, want met een tijd van 58:48 minuut reed ze een gemiddelde van dus ruim boven de veertig kilometer per uur. Dat brak haar overigens niet op, want ook de afsluitende tien kilometer bleek Van Wilgenburg nog over voldoende adem te beschikken: met een looptijd van 37:23 minuut snelde ze naar een eindtijd van 2:05:00 uur, daarmee een behoorlijk ruime overwinning en dus het goud. Het zilver was voor Stella Kubasch (2:07:33 uur) en het brons voor Loes van Ooijen (2:11:56 uur).

Spannende strijd om top drie mannen

Bij de mannen was het een spannendere wedstrijd, of in ieder geval een race waarbij de top drie veel dichter bij elkaar lag. Uiteindelijk ging de overwinning naar Henk Galenkamp, die na 1:57:38 uur over de streep kwam. Dankzij zijn zwemtijd van 23:04 minuut, fietstijd van 54:22 minuut en looptijd van 36:33 minuut bleef hij veertien seconden voor op Youri Zoon, die met een eindtijd van 1:57:52 uur dus tweede werd. Daar weer kort achter was het Wilbert Grooters die met een eindtijd van 1:58:06 uur het brons pakte.

Vandaag gingen er tijdens Tri Ouderkerk drie startseries over de Olympische Afstand van start. Morgen volgen er nog vier series.

Henk Galenkamp op weg naar zijn overwinning. (Foto: Marathon-Photos)