De schoen kwam de afgelopen maanden veel in het nieuws: de Nike Vaporfly Next%, gedragen door onder andere de Keniaanse Brigid Kosgei toen zij het huidige wereldrecord van 2:15:25 op de marathon neerzette. Ook Eliud Kipchoge liep zijn sub twee marathon in Wenen op een prototype uit dezelfde serie, de Alphafly. Professionele atleten waren dus positief over de schoen met daarin carbon platen – lieten dat uiteraard ook zien met waanzinnige prestaties – en ook steeds meer triatleten raakten overtuigd. Maar het mag allemaal wat kosten; de schoen van Nike heeft een prijskaartje van ongeveer 270 Euro. En dat is aardig wat geld als je nagaat dat een hardloopschoen bij intensief gebruik vaak niet langer dan één jaar meegaat. Dat is dan ook de reden dat World Athletics volgens geruchten overweegt om de schoen te verbieden.
Het zou gaan om aangescherpte regels voor hoe dik de middenzool mag zijn en of carbon nog gebruikt mag worden in hardloopschoenen. Als carbon niet langer wordt toegestaan, zijn er mogelijk meer merken die schoenen uit de schappen moeten halen.
Wat dit betekent voor de wereldrecords die reeds gelopen zijn op de schoenen, is nog onbekend. World Athletics zal snel met uitsluitsel moeten komen want in april staat onder andere de London Marathon voor veel atleten op het programma.
Boze reacties: ‘Ze draaien door in de sport’
Het nieuws over de mogelijke ban van de schoenen ging bijna net zo viral als de wereldrecords die er op werden gelopen. Terwijl de één het volkomen terecht vindt, reageert de meerderheid van de mensen vooral gefrustreerd. Dit zijn een paar van de reacties:
,,Mee eens. Het is niet eerlijk, er zijn veel mensen die dit niet kunnen betalen”, was één van de zeldzame positieve reacties die wij tegenkwamen. De meerderheid van de reacties was echter fel tegen een verbod: ,,Misschien moeten ze dan ook een 1,80 meter lange zwemmer verbieden, omdat zijn armen verder kunnen reiken. Wat een onzin. Ze draaien door in de sport.” Iemand anders benoemt terecht het feit dat veel professionele atleten al acties hebben ondernomen met de komst van deze nieuwe en volgens vele ‘onverslaanbare’ schoen: ,,Er zijn een paar hardlopers, die nu heel erg balen dat ze hun sponsorcontracten met andere merken hebben verbroken om de Next% te gebruiken.” Ook wordt de vergelijking met fietsen gemaakt: ,,Verbiedt dan ook lichtere fietsen en aerodynamische voordelen in bijvoorbeeld het wielrennen. Of verbiedt technologie in het algemeen.” Daar sluit iemand zich volkomen bij aan: ,,Dus we gaan technologische ontwikkeling tegen, omdat er een paar professionele hardlopers zijn die geen contract met Nike hebben?” Er zijn ook mensen die zich er niet zo druk om maken: ,,Met het tempo dat ik loop, kan ik met een gerust hart zeggen dat dit verhaal mijn leven niet beïnvloedt!”