Ze staan een beetje bekend als de Oscars voor sporters, dus dat Jetze Plat is genomineerd voor de Laureus Awards is een meer dan grote eer. De para-atleet is genomineerd in de categorie ‘Laureus World Sportsperson of the Year with a disability’.

Dat Plat terugkijkt op een meer dan succesvol seizoen is een understatement: zo won hij afgelopen jaar voor de derde keer zowel de tijdrit als de wegwedstrijd bij het WK para-cycling en werd hij voor de vierde keer op rij wereldkampioen para-triathlon. Daarnaast won hij de WTS-final in Lausanne en brak hij het werelduurrecord handbiking, werd hij op het Nederlandse Sportgala al Sportman van het Jaar en werd hij ook door de NTB uitgeroepen tot Sportman van het Jaar.

Plat zal het voor de Laureus Awards opnemen tegen landgenote Diede de Groot (rolstoeltennis), de Britse zwemster Alice Tai, de Zwitserse handbikster Manuela Schär, de Amerikaanse Cross Country Skiester Oksana Masters en Cubaanse atleet Omara Durand.

Sportman en sportvrouw van het jaar

In de categorie ‘Laureus World Sportsman of the Year’ zijn de Keniaanse marathlonloper Eliud Kipchoge, Britse F1-coureur Lewis Hamilton, Argentijnse voetballer Lionel Messi, Spaanse motorcoureur Marc Marques, Spaanse tennisser Rafael Nadal en Amerikaanse golfspeler Tiger Woods genomineerd. Bij de vrouwen gaat de strijd tussen de Amerikaanse atlete Allyson Felix, Amerikaanse voetbalster Megan Rapinoe, Amerikaanse skiester Mikaela Shiffrin, Japanse tennisster Naomi Osaka, Jamaicaanse atlete Shelly-Ann Fraser-Pryce en Amerikaanse turnster Simone Biles.

Vorig jaar was triatlete Daniela Ryf nog genomineerd. Zij won toen niet: die eer ging naar Simone Biles. Bij de mannen werd de award gewonnen door tenniser Novak Djokovic.

Dit jaar worden de awards op 17 februari in Berlijn uitgereikt. Stemmen kan hier.