Het WK Ironman verhuist naar een andere locatie: Nice, Frankrijk. Gedeeltelijk althans, want vanaf volgend seizoen wordt het WK Ironman ieder jaar op twee locaties gehouden. In 2023 racen de mannen, zowel profs als AG, op 10 september in Nice, terwijl de vrouwen in oktober ‘gewoon’ op Kona om de wereldtitels zullen strijden. Een jaar later, 2024 dus, worden de rollen omgedraaid en komen de vrouwen naar Nice, terwijl de mannen op Kona racen. De komende jaren zullen de mannen- en vrouwenrace dus van elkaar gescheiden zijn en blijven rouleren tussen twee locaties.

Dat bevestigen diverse anonieme bronnen – waarvan een aantal direct verbonden is aan Ironman – aan de redactie van de internationale triathlonwebsite Triathlon Today. Terwijl al weken gespeculeerd wordt over een nieuwe locatie voor het WK Ironman, doet de organisatie zelf nog geen officiële uitspraken en ook de autoriteiten op Kona houden de kaken stijf op elkaar. Dat is niet geheel onbegrijpelijk, aangezien de gevolgen van Ironman’s keuze voor twee WK-locaties en het scheiden van de mannen- en vrouwenrace, ingrijpend zijn. 

Ironman’s keuze om het WK gedeeltelijk te verplaatsen, hangt logischerwijs nauw samen met de afgelopen jaren steeds hoger oplopende kritiek van de lokale gemeenschap op Kona, die eigenlijk niet meer zit te wachten op de komst van de organisatie én de duizenden atleten plus aanhang. Dit jaar werd er zelfs voor het eerst op twee dagen geracet – de profrace bij de mannen en vrouwen werd gescheiden – en dat zorgde voor nog meer logistieke overlast voor de bewoners van het vulkaaneiland. Volgens een groot deel van de bevolking is het evenement te groot voor de locatie.

Voor triatleten betekent de keuze van Ironman hoe dan ook een stukje verloren traditie. En verloren magie. Kwalificeer je je samen met je partner voor het WK Ironman, kun je dat avontuur dus niet meer samen beleven: de een racet op Kona, de ander in Nice. Atleten hadden dit jaar al veel moeite met de hoge kosten voor reis, verblijf én wedstrijd op Kona (die in veel gevallen opliep tot ruim meer dan tienduizend dollar, red.), dus als dat gecombineerd moet worden met nóg een reis, naar Nice, zal dat voor velen onbetaalbaar en daarmee dus onmogelijk zijn.

Daarnaast maakt Ironman het een aantal van de eigen wedstrijden bijzonder lastig. Als je naar de twee weken rond 10 september – de nieuwe datum van het WK in Nice dus – kijkt, kom je onder andere Ironman 70.3 Zell am See-Kaprun (3 september), Ironman Wales (3 september), Ironman 70.3 Poznan (3 september), Ironman 70.3 Wisconsin (9 september), Ironman 70.3 Santa Cruz (10 september), Ironman 70.3 Sunshine Coast (10 september), Ironman Wisconsin (10 september), Ironman 70.3 Erkner (10 september), Ironman Emilia-Romagna (16 september), Ironman Maryland (16 september), Ironman Weymouth (17 september), Ironman 70.3 Michigan (17 september), Ironman Washington (17 september) en Ironman 70.3 Knokke-Heist (17 september) tegen. Het behoeft geen uitleg dat al deze wedstrijden flink nadelige gevolgen zullen voelen van een WK Ironman dat in dezelfde periode plaatsvindt.

Dat nieuwe WK Ironman in Nice zal dus op 10 september 2023 plaatsvinden en komt niet als vervanging van Ironman Nice, dat op 25 juni gepland staat en gewoon op de kalender blijft staan. Ironman zal vanaf aankomend seizoen (2023, red.) dus twee wedstrijden in Nice organiseren.

Kona en Nice hebben altijd al een bijzondere verbinding met elkaar gehad: toen Kona als wedstrijd écht groot begon te worden, in de jaren tachtig, vonden de toenmalige profatleten dat de organisatie veel te weinig geld over had om hen te belonen voor hun prestaties. Zij kozen er toen eenmalig voor om Kona volledig in de ban te doen en allemaal in Nice – toen nog geen Ironman – te racen, waar ze wel goed werden betaald.

Het is onduidelijk of Nice de standaard ‘tweede locatie’ voor het WK Ironman wordt, of dat Ironman na 2024 zal rouleren tussen meerdere locaties.