De Brit Adam Bowden heeft zojuist Ironman 70.3 Dubai op zijn naam geschreven. Hij kwam als eerste uit het water, verloor zijn koppositie tijdens het fietsen, maar toonde zich tijdens het lopen overduidelijk de sterkste. Uiteindelijk finishte Bowden na 3:40:11.

Bowden heeft dankzij deze overwinning meteen de eerste van drie ‘Triple Crown’ wedstrijden gewonnen. Mocht Bowden ook het WK Ironman 70.3 en Ironman 70.3 Bahrein winnen, wint hij een bonus van een miljoen euro. In Dubai was de tweede plaats overigens voor de Zweed Patrik Nilsson die 2:38 na Bowden over de finish kwam. Derde werd de Fransman Sébastien Frraysse. Hij finishte 6:54 later dan de winnaar.

(tekst gaat verder onder foto)

De mannelijke pro’s wachten op de start. (Foto: 3athlon.nl)

Om 4.00 uur Nederlandse tijd doken iets meer dan twintig mannelijke pro’s het rustige water van Dubai in. Vlak naast het wereldberoemde Burj Al Arab hotel lag het water er bij de start als een biljartvlak bij en de omstandigheden waren dan ook perfect.

De Britse Adam Bowden kwam als eerste weer terug op het land. Hij deed 23:38 over de 1.9 kilometer zwemmen. Eric Watson (Bahrein) zette dezelfde zwemtijd neer, terwijl de Duitser Johann Ackermann vier seconden na Bowden uit het water stapte. De meeste ogen waren natuurlijk voornamelijk op kersvers wereldrecordhouder Kristian Blummenfelt uit Noorwegen gericht, die tjidens het zwemmen 13 seconden toegaf en daarmee een prima aansluiting had. Nederlander Milan Brons kwam als tiende uit het water met een achterstand van 1:34 minuut.

Bowden (links) en Watson als eerste richting de TA. (Foto: 3athlon.nl)

Terwijl Bowden ook het fietsen aanvoerde, kwam al na de eerste kilometers de opgave van Blummenfelt. De Noor had last van kramp en kon de race niet voortzetten. Ook rond de kop veranderde er gedurende de eerste 45 kilometer op de fiets het nodige. De Fransman Sébastian Fraysse reed bijvoorbeeld naar voren en kwam halverwege als eerste door. Het viertal Ackermann, Bowden, Watson en Patrik Nillson (ZWE) volgde op iets meer dan vijftig seconden achterstand.

Achter deze vijf koplopers volgde op gepaste afstand, bijna vier minuten, een groep met zeven atleten. In deze groep reed ook Brons. De Nederlander kwam als negende door. Michiel de Wilde, de tweede Nederlandse pro aan de start, kwam hier als negentiende door. Hij had hier al een achterstand van ruim negen minuten.

Bowden voerde aanvankelijk de kop van de wedstrijd aan. (Foto: 3athlon.nl)

Op de terugweg veranderde er opnieuw het een en ander. Uiteindelijk was het Ackermann die als eerste zijn loopschoenen mocht aantrekken. Er was toen 2:01:54 geracet. Binnen twintig seconden volgden respectievelijk Fraysse, Bowden, Nilsson en Watson. Op iets meer dan 3:30 minuut volgde Brons als achtste.

Al snel tijdens het lopen nam Bowden het initiatief over. Hij passeerde Ackermann en legde er een behoorlijk tempo op. De eerste kilometers zag hij zijn voorsprong dan ook gestaag groeien. Na vier kilometer had Bowden al ruim veertig seconden op Ackermann en een minuut op nummer drie Nilsson. Brons zag zijn achterstand ondertussen snel oplopen en daarmee viel hij ook al vlot buiten de top tien. Ook de achterstand van De Wilde werd per kilometer groter.

Bowden maakt het verschil tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Bowden kwam vervolgens nergens meer in gevaar en liep in hoog tempo richting de finish. Daar kwam hij uiteindelijk na 3:40:11 onbedreigd over de streep. Nilsson werd tweede met een achterstand van 2:38, het brons was voor Fraysse. Hij kwam 6:54 later dan Bowden over de streep.

Milan Brons finishte uiteindelijk als vijftiende op een achterstand van bijna twintig minuten. Michiel de Wilde werd 19e met een achterstand van ruim 27 minuten.

Bowden wint Ironman 70.3 Dubai. (Foto: 3athlon.nl)