Tomas Cremers claimde zojuist mede dankzij een sterk fietsonderdeel een vierde plek tijdens het EK Duathlon U23 in Punta Umbria, Spanje. Dezelfde wedstrijd werd bij de elite gewonnen door de Franse Benjamin Choquert, die over een geweldig stel loopbenen bleek te beschikken. De tweede plaats ging naar de de Canadees Tyler Mislawchuk. Het brons bij de elite was aan de Franse Krilan le Bihan besteed, die als U23 deelnemer tevens goud won in zijn eigen categorie. In een eindsprint met Alistair Brownlee trok Le Bihan aan het langste eind. Echter pakte Brownlee, die dus als vierde overall finishte, alsnog een derde plaats op het EK podium aangezien Mislawchuk als Canadees niet meedoet voor de EK medailles. Cremers finishte als zeventiende overall (+1:43).

Met een snelste looptijd van 13:30 – wat er op lijkt te wijzen dat het parcours aan de korte kant was – wisselde Choquert als eerste zijn schoenen in voor de fiets. Een kopgroep van ongeveer tien atleten bestormde zo gelijktijdig het fietsparcours. Cremers hield zich rustig in de eerste vijf kilometer en bereikte als zevende U23 – zijn fiets en lag rond een twintigste plaats overall (+0:46).

Le Berre ging er als eerste vandoor op de fiets. Voor ongeveer één ronde was de Franse ontsnapping succesvol tot hij de handdoek in de ring gooit en zich op liet rapen door de groep. De Engelse Mark Buckingham nam vervolgens het stokje van hem over en maakte het de andere atleten zichtbaar moeilijk in de groep. Er waaide niemand af, maar het zorgde zeker dat de benen minder fris waren bij aanvang van het lopen. In de laatste kilometers leek de groep het daarbij ook op te geven en zo ging Buckingham vrijuit. Cremers stond ondertussen fel op de pedalen, verrichtte veel kopwerk in de tweede groep en reed zo steeds dichter naar de kop toe. Uiteindelijk wisselde hij als vijftiende op een kleine minuut van de eerste man: Buckingham.

Buckingham werd al snel bijgehaald en zo telde de kopgroep – met daarin nog altijd Brownlee – zeven man. Op het lopen vond een spannende battle plaats tussen de twee Fransmannen, Choquert en Le Bihan, Mislawchuk en Brownlee. Het was uiteindelijk Choquert, die net als in het eerste looponderdeel, de snelste looptijd klokte en er met de Europese titel vandoor ging (52:12). Cremers stelde uiteindelijk een zeventiende plek overall veilig en pakte een vierde plaats in zijn leeftijdscategorie.