Je mag op dit soort koude en vooral natte dagen dan wel geneigd zijn je indoortrainer te verkiezen boven een buiten rit op de mountainbike of racefiets, of zelfs je loopband boven het bos, toch zijn er genoeg redenen om juist wél de kou te trotseren.

Terwijl veel mensen in de winterperiode gehuld gaan in een extra laagje vet, of het nu komt doordat je minder hard traint of iets meer eet, het zijn kilo’s die in de zomer vaak vanzelf weer verdwijnen. Als je je toch stoort aan de winterkilo’s, of als je überhaupt graag wat gewicht wil verliezen, kun je er extra baat bij hebben om buiten te trainen. De kou zorgt er namelijk voor dat je meer calorieën verbrandt.

34 procent meer calorieën verbrand

Een onderzoek van de National Outdoor Leadership School in Wyoming laat zien dat mensen in de kou meer calorieën verbranden door thermogenese, het proces waarin je lichaam energie verbruikt voor het verteren van voeding. Uit het onderzoek waaraan 53 mannen en vrouwen deelnamen, blijkt dat mensen gemiddeld 34 procent meer calorieën verbranden wanneer zij in een temperatuur van 14 tot 23 graden Celsius wandelen dan bij hogere temperaturen.

Mannen verbrandden tijdens het onderzoek gemiddeld 4787 calorieën per dag toen ze wandelden in de koude wintermaanden. In de zomer was dat aanzienlijk minder, namelijk 3822 calorieën. Vrouwen daarentegen verbrandden 3880 calorieën in de winter ten opzichte van 3081 calorieën in de zomer.

Dit komt doordat ons lichaam harder moet werken om warm te blijven wanneer de temperatuur buiten laag is. Door de thermogenese verbrandt een mens daardoor uiteindelijk meer calorieën. Om dit in werking te laten treden, moet je het overigens wel een beetje koud hebben tijdens het trainen. Mocht je jezelf te goed aankleden, heeft het dus minder effect.