Het is nog altijd de vraag of de Olympische Spelen dit jaar plaats kunnen vinden, maar Ashleigh Gentle en Jacob Birtwhistle hebben in ieder geval alvast de bevestiging gekregen vanuit de Australische bond dat zij individueel hun land mogen vertegenwoordigen. “Dit is het beste nieuws dat ik kon krijgen. Het moet nog even op mij inwerken”, aldus Gentle in een interview met Triathlon Australia. Niet alleen individueel zullen de atleten afreizen naar Japan, ook zal Australië met een team aan de start staan van de Mixed Relay.

“Al kunnen atleten formeel gezien nog door het Australisch Olympisch Comité genomineerd worden totdat de kwalificatieperiode officieel sluit, geeft deze vroegtijdige beslissing van de Triathlon Australia Board atleten wat zekerheid in deze verder onzekere tijden én stelt het hen in staat om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op Tokyo”, verklaart Triathlon Australia.

Met een derde plek op de World Triathlon individuele Olympische kwalificatie ranking, kwam Birtwhistle bij de mannen ook duidelijk als eerste in aanmerking voor deze nominatie. Met een 28e positie in deze zelfde ranking, kwam zijn grootste ‘concurrentie’ van landgenoot Aaron Royle. Bij de dames staat Gentle in deze ranking met een tiende plek als hoogst genoteerd, daarachter volgt Natalie van Coevorden op een 25e plaats.

Gentle: ‘Ik zet alles op die twee dagen in Tokyo’

“Dit jaar was als een achtbaan”, reageert Gentle op haar nominatie. “Ik ben zo enthousiast dat ik nu heel veel tijd heb om alles te plannen voordat ik op dat vliegtuig naar Tokyo stap. Dit was het eerste jaar sinds mijn zestiende dat ik mij niet heb hoeven voorbereiden op een WK of de WTS en ik heb kunnen omarmen dat ik daardoor de tijd had om mij te resetten en terug te gaan naar de basis. Ik heb een jaar de tijd gehad om een sterke basis op te bouwen en nu kom ik weer terug in training voor het seizoen van 2021 en zet ik alles in op die twee dagen in Tokyo.”

Birtwhistle: ‘Een stap in de richting van die droom’

“Hier droom ik van en werk ik voor sinds ik een kind ben”, aldus Birtwhistle. “Om Australië te mogen vertegenwoordigen tijdens de Spelen is een geweldige ervaring en dit nieuws is weer een stap in de richting van die droom. Dit neemt ook een deel van de druk weg. Nu heb ik zekerheid en hoef ik mij geen zorgen te maken over deze nominatie én ga ik 2021 in met het gevoel dat ik mij honderd procent kan focussen op de Spelen.”