Dat Cameron Wurf niet alleen van wereldklasse op de fiets is, bewees de Australiër zojuist: zeer overtuigend trok hij de winst bij Ironman Emilia-Romagna naar zich toe. Op de fiets maakte hij het grootste verschil – met 4:09 uur was hij goed voor zijn zoveelste parcoursrecord op de fiets – maar die lijn trok hij gedurende de afsluitende marathon ‘gewoon’ nog even door. Wurf zette een razendsnelle tijd – en persoonlijk record – van 7:46:54 neer.

Tijdens het zwemmen gaf Wurf nog wel wat toe op de snelste atleet van dat moment: het was de Duitse Lukasz Wojt die na 44:30 minuut als eerste uit het water kwam en daarmee iedereen achter zich liet. Na Wojt kwam er een groep met zo’n acht favorieten uit het water, met daarbij ook Wurf. Deze achtervolgende groep zat iets meer dan twee minuten achter Wojt.

Op de fiets was er echter geen andere atleet dan Wurf die iets in te brengen had. De Australiër begon direct te pushen en had al binnen dertig kilometer iedereen op een hoop gereden en daarmee dus ook de koppositie in de wedstrijd overgenomen. Gedurende de 180 kilometer op de fiets werd zijn voorsprong alleen maar groter, totdat hij uiteindelijk met een voorsprong van bijna acht minuten op de eerste achtervolger – de Italiaanse Giulio Molinari – mocht beginnen aan de marathon. Per atleet steeds twee minuten later druppelden ook Wojt, de Duitse Patrick Dirksmeier, Italiaanse Mattia Ceccarelli en Sloveense Jaroslav Kovacic binnen. Overigens zette Wurf zijn zoveelste fietsrecord neer: door in 4:09 uur de 180 kilometer af te werken, bleek hij de snelste man ooit op het Italiaanse fietsparcours.

Tijdens het lopen leek het er heel even op dat Molinari zijn achterstand op Wurf wist te verkleinen, maar van lange duur was de hoop voor de Italiaan niet. Na tien kilometer schakelde Wurf een tandje bij en maakte hij zijn verloren twee minuten voorsprong alweer snel goed. Net als bij het fietsen werd deze voorsprong vanaf dit punt alleen maar groter. Heel gek was dat ook niet, gezien zijn uiteindelijke looptijd van 2:45:02. Het was dan ook Wurf die onbedreigd en met grote overmacht naar de eindzege liep: na 7:46:54 pakte hij de overwinning. ,,Dit is echt veel beter dan ik ooit had gedacht. Ik voelde me de hele dag heel sterk.” Op de mensen die het verbazingwekkend vinden dat hij drie weken voor Hawaii nog zo’n grote race doet, wil Wurf best reageren. ,,Ik kom natuurlijk uit het wielrennen en daar is het heel normaal. Als je de Tour de France wil winnen, moet je ook de Dauphiné kunnen winnen. Daar zitten ook maar drie weken tussen.”

Ondertussen stortte Molinari helemaal in en was het Kovacic die hem bijhaalde en uiteindelijk naar het zilver liep. Dat deed hij na 8:03:11. Molinari behield uiteindelijk nog wel het brons met een eindtijd van 8:08:09. Molinari bleef uiteindelijk maar 43 seconden voor Wojt, die dus vierde werd.