,,Echt, dit voelt zó frustrerend. Ik begrijp het gewoon niet. Vandaag had ik misschien wel mijn beste fiets- en looponderdeel van het seizoen, maar ik had het al tijdens het zwemmen verkloot.” De woorden van Youri Keulen liegen er niet om, twintig minuten nadat hij over de finish kwam bij de European Cup in het Roemeense Constanta. Daar finishte hij op de sprintafstand buiten de top 30. ,,Dat frustreert misschien nog wel het meeste.”

Het is vooral zijn eigen zwemprestatie die hem boos maakt. ,,Ik verloor daar 30 seconden op de kop van de wedstrijd, in een bizar wilde zee. Ik heb alleen maar klappen gehad: het was meer worstelen dan zwemmen. Geen moment heb ik een lekkere slag gehad en bij het uitgaan van het water was ik gedesoriënteerd en kapot. Het zwemmen hakte er echt in.”

Vanzelfsprekend vocht Keulen door voor wat hij waard was, om tijdens het fietsen uiteindelijk terecht te komen in de tweede achtervolgende groep. Zo’n dertig seconden voor de Nederlander reed een kopgroep van zo’n twintig man en daartussen reed ook nog een eerste achtervolgende groep met zo’n 8 atleten. ,,Dat gaatje kregen we niet dicht, maar ik fietste echt heel sterk. De jongens in mijn wiel zaten alleen maar te janken en konden eigenlijk niet overnemen. Ik denk dat ik dit seizoen nog niet zó sterk heb gefietst.”

Als eerste van de tweede achtervolgende groep kwam Keulen dan ook aan in de wisselzone en na een goede wissel verliet hij die ook weer als eerste, nog steeds op ongeveer een halve minuut van de leiders. Ook zijn looponderdeel was goed, maar binnen de top dertig finishen lukte niet meer. ,,Het was blijven knokken en zien waar het schip strandt, maar dat is lastig. Je loopt tenslotte voor de ‘kat z’n kut’. Ik was vandaag écht in goede doen en ik geloof eigenlijk niet in ‘off days’, dus wat dan de reden is dat het vandaag helemaal fout gaat? Geen idee, misschien toch een stukje ervaring.”