Terwijl het gros van de triatleten geen wedstrijden kon doen in 2020, beleefde Cameron Wurf een druk seizoen. Het waren echter geen triathlons die zijn kalender vulden, maar wielerklassiekers en de Vuelta. Door het coronavirus keerde Wurf – die in 2014 stopte als renner in de WorldTour – terug naar het profwielrennen en werd hij onderdeel van Team Ineos. VeloNews vroeg de atleet over zijn wielercarrière, triathlon en het belangrijkst: wat er voor nodig is om zijn grootste droom uit te laten komen, het winnen van het WK Ironman?

“Ik kwam als ‘back-up’ bij het team”, legt Wurf uit over zijn positie binnen Team Ineos. “Ik ben iemand die ze kunnen bellen als ze renners te kort komen, met het vertrouwen dat ik goed in vorm ben. Het was niet voor zomaar een wedstrijd, maar voor de grotere races waarbij ze mij als een goede toevoeging in het team zagen.” In een normaal jaar zou Wurf het aanbod waarschijnlijk af moeten wijzen omdat hij zich focust op triathlon, maar nu de triatlonwereld nagenoeg stil stond, vormde fietsen een mooie alternatief.

Al genoot Wurf van het fietsen, hoopt hij dit jaar weer terug te keren in de triathlon. “Ik heb mijn zwemmen en lopen goed onderhouden, tot het punt dat als er in de toekomst weer een Ironman is, ik daarvoor snel weer in vorm kan raken.” En dit ‘onderhoud’ omvat in het geval van Wurf zo’n 20 tot 25 kilometer zwemmen en 100 kilometer lopen per week. Dat heeft hij ook wel nodig om zijn ultieme doel te bereiken, het winnen van Ironman Hawaii. “Absoluut”, laat Wurf dan ook geen ruimte voor twijfel wanneer hem wordt gevraagd of zijn ultieme doel de winst op Kona is.

‘Ik pas er goed tussen’

“Zodra er weer een Ironman is, focus ik mij daarop.” Maar voor nu geniet Wurf ervan om onderdeel te zijn van Team Ineos en te trainen met de groep. “Ik hou van wat ik doe en ik kan het goed vinden met het team en de begeleiding. Ik pas er goed tussen.”

‘Ik genoot van die eerste momenten met hem’

Toen de wereld spreekwoordelijk op slot ging begin 2020 vanwege het coronavirus, kwam Wurf samen met zijn vrouw, die op dat moment zeven maanden zwanger was, vast te zitten in Andorra. Het stel had eigenlijk gehoopt in Amerika te bevallen, maar Wurf’s zoontje heeft een interessant verhaal te vertellen wanneer mensen in zijn paspoort ‘Andorra’ zien staan als geboorteland. “Het was geweldig”, vertelt Wurf over de bijzondere tijd. “Dat gebeurde allemaal in mei, toen de lockdown op een eind kwam. Ik genoot van die eerste momenten samen met hem en mijn vrouw.”

Sterker dankzij het fietsen

De vele kilometers die Wurf op zijn fiets aflegde, zullen hem ongetwijfeld ook helpen in triathlon, maar dat heeft Wurf nog niet kunnen ervaren in een wedstrijd. Toch merkt hij zelfs in training al dat hij sterker is: “We hebben de voordelen van het trainen op hoogte en het vele racen al kunnen zien. Als ik naar huis ga, zal ik een hogere tolerantie voor pijn en ‘afzien’ hebben. Als ik ga hardlopen, ren ik nu al harder dan ik voorheen deed. Ik voel me bij een hogere hartslag sterk, ook al is de frequentie hoog.”

‘Fietsen heeft de grootste invloed op de wedstrijd op Kona’

Natuurlijk hebben al die uren op de fiets uiteindelijk de grootste invloed op Wurf’s fietsvermogen. En dat komt goed uit, gelooft hij. “Fietsen heeft de grootste invloed op de wedstrijd op Kona. Ik moet mijn zwemmen verbeteren om het fietsonderdeel effectiever te gebruiken. Zeker in het geval van Kona, waar veel jongens heel hard kunnen zwemmen.”

‘Zo win je Kona’

Wurf moet niet alleen sneller zwemmen om de leiders op de fiets bij te halen, het zal hem ook kostbare energie besparen. “Doordat ik mijn hardlopen zoveel heb verbeterd, is het mijn doel om een fietsonderdeel neer te zetten dat voor anderen moeilijk is, maar waarbij ik nog fris genoeg van de fiets kom om een goede marathon te lopen en zo te kunnen winnen. Uiteindelijk is dat hoe je wint op Kona: je wint de wedstrijd tijdens het lopen.” Tot dusver is Wurf er nog niet in geslaagd bovenstaand plan tot in perfectie uit te voeren. Nadat hij voorin fietste tijdens het WK Ironman in 2019, raakte hij tijdens het looponderdeel de aansluiting kwijt waardoor hij op een vijfde plek over de streep kwam in 8:06:41 uur.