“Ik besloot mijn droom te leven en met een tandem van Bristol tot Beijing te fietsen, vergezeld door andere CanLivers (een gemeenschap van mensen die leven met kanker) om te laten zien wat er nog mogelijk is als je leeft met kanker.” Het zijn de woorden van de Engelse Luke Grenfell-Shaw. Waarom hij zo’n bizarre uitdaging aangaat? “Om iedereen te laten zien dat je kans hebt op een rijk en compleet leven, zelfs met kanker.” Op 1 januari 2020 sprong Grenfell-Shaw in het zadel voor de grootste fietstocht van zijn leven.

Op 19 juni 2019 kreeg Grenfell-Shaw, toen 24 jaar oud, de diagnose kanker. “Een hele zeldzame en agressieve tumor”, vertelt hij. “En het was al uitgezaaid naar mijn longen.” Het zette zijn wereld op zijn kop en binnen een paar weken lag de normaal zo sportieve Grenfell-Shaw aan bed gekluisterd en onderging hij chemotherapie.

Terwijl Grenfell-Shaw al door de slechte periode van zijn leven ging, sloeg het noodlot nog eens toe toen hij zijn 25-jarige broer verloor door een tragisch ongeval. “Tijdens mijn eerste chemobehandeling, overleed mijn broer John door een dodelijke val in het Lake District”, vertelt Grenfell-Shaw. Doordat hij zelf een levensbedreigende situatie doormaakte, had hij nauwelijks tijd om te rouwen.

‘Halverwege mijn chemobehandeling liep ik de Bristol Half Marathon’

In het jaar dat volgde, onderging Grenfell-Shaw een tweede chemobehandeling, bestralingen en werd hij geopereerd. Maar hij besloot dat hij zich niet liet stoppen: “Ik deed alles wat ik kon om toch nog volop te genieten van het leven. Halverwege mijn chemotherapie, in september 2019, finishte ik de halve marathon van Bristol in 1:20:08 uur.” Al liep Grenfell-Shaw veel ultramarathons voordat hij ziek werd, was het een wonder dat hij hier nog zó hard kon lopen terwijl hij zó ontzettend ziek was.

Bristol2Beijing

In de herfst van 2018, terwijl hij nog altijd chemotherapie onderging, pakte Grenfell-Shaw het hardlopen fanatiek op en keerde hij terug naar de schoolbanken voor een Master in ‘Water Science, Policy and Management’ aan de universiteit van Oxford. Een jaar later studeerde hij af en begon hij met de voorbereiding van zijn grote avontuur: fietsen van Bristol tot Beijing ter nagedachtenis van zijn broer John. Daarbij zamelt de atleet geld in voor vijf verschillende goede doelen die jonge mensen ondersteunen die leven met kanker.

Terwijl het coronavirus de wereld om ons heen veranderde, zag Grenfell-Shaw zich ook genoodzaakt zijn plannen aan te passen. Door gesloten grenzen en strenge coronamaatregelen, week de atleet af van zijn oorspronkelijke route en zo rijdt hij nu bijvoorbeeld door Turkije in plaats van Rusland.

Op zijn Instagram deelt Grenfell-Shaw bijzondere verhalen over zijn reis. Regelmatig sliep de atleet bij mensen thuis, maar soms zet hij zijn tentje gewoon langs de weg op. Verschillende mensen sprongen al bij Grenfell-Shaw achter op zijn tandem om een stuk van zijn route mee te fietsen en hem wat extra kracht te geven.

Grenfell-Shaw’s huidige locatie. (Foto: Bristol2Beijing)
De oorspronkelijke route. (Foto: Bristol2Beijing)