De gemiddelde triatleet weet hoe belangrijk het juiste schoeisel is: een goede fietsschoen kan zelfs cruciaal zijn in de beleving van het fietsen én draagt niet alleen bij aan het comfort, maar ook aan snelheid. Reden genoeg om de vandaag door Canyon gelanceerde CFR Tempr schoenen in de gaten te houden, die komen in een variant voor op de weg en een variant voor off-road ritten.

Canyon zet de nieuwe schoen op de markt als een ‘high performance’ schoen en aan de lancering van de schoen ging logischerwijs veel onderzoek en ontwikkeling vooraf. “Door gebruik te maken van de beste materialen, de hoogste productiekwaliteit en de kennis, expertise en toewijding aan prestaties van industrie-experts en professionele rijders, is de Tempr CFR-lijn een schoen van Canyon die geschikt is voor kampioenen. De gloednieuwe Tempr CFR schoenen zijn ontworpen om de ideale balans te vinden tussen snelheid en comfort. Ze geven de voorvoet de ruimte om te buigen, sluiten de hiel in en omarmen de voet om een platform te bieden voor vloeiende, directe pedaalslagen.”

Expertise in ontwikkeling

Canyon heeft niet alleen een beroep gedaan op de expertise van veteranen uit de industrie – Carl Bird en Eric Horton van FORM8ION – om hun kennis en input te delen, maar heeft ook samengewerkt met partners zoals BOA®, Solestar® en Vibram® om een schoen van hoog niveau te creëren voor hun atleten van wereldklasse om daarmee evenementen van eveneens wereldklasse te winnen.

“Onze expertise in het ontwikkelen van fietsen van het beste niveau is ongeëvenaard, dus het was niet meer dan logisch dat we dat talent van wereldklasse ook in de schoenontwikkelingen zouden inbrengen, om zo de verbinding tussen de rijder en zijn fiets compleet te maken,” zegt Canyon’s Stan Mavis, Global Director Gear.

Innovatie en prestaties

Canyon concentreerde zich naar eigen zeggen tijdens de ontwikkeling op drie uitdagingen: hoe optimaliseer je de leest van het schoeisel voor kracht en comfort, hoe elimineer je verspilde beweging en hoe win je meetbaar watts.

Het antwoord komt in drie belangrijke ontwikkelingstechnologieën:

Samen met Solestar® heeft Canyon de PUREFIT360™ inlegzool ontwikkeld, die zich aanpast aan de vorm van de voet en de voet op natuurlijke wijze beweegt, zodat deze terugkeert naar een neutrale positie voor maximale krachtoverbrenging, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort. Temper CFR schoenen zijn ook over de hele lengte voorzien van Canyon’s CFR koolstofvezel binnenplaat. Beide technologieën zorgen samen voor maximale krachtoverbrenging in een schoen die de hele dag comfortabel is om te dragen.

In samenwerking met BOA® heeft Canyon een uniek PerformFit Wrap systeem ontwikkeld om je hiel en voetboog te omsluiten, de wreef te controleren en de hiel op zijn plaats te houden, wat onnodige voetbewegingen in de schoen elimineert en drukpunten over de voetboog voorkomt. Deze twee technologieën resulteren in wat Canyon Percent+ noemt, waarbij de technologiepartners en het innovatieve schoenontwerp zorgen voor een zeer efficiënte krachtoverbrenging, raceklare prestaties en meetbare wattwinst ten opzichte van conventionele sluitsystemen.

“Onze eerste schoenen komen rechtstreeks uit de fabriek en hebben zich al bewezen op de hoogste wedstrijdniveaus. We staan erom bekend dat we de status quo uitdagen met onze ontwerpexpertise en de inbreng van onze atleten. Met deze schoenen hebben we weer een mijlpaal bereikt op het gebied van innovatie,” aldus Mavis.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De Canyon Tempr CFR schoen (Foto: aangeleverd)

Veelzijdige schoenen

Naast de nieuwste prestaties op het gebied van pasvorm van BOA® en Solestar®, heeft Canyon ook een uniek sokachtig stretch tongmateriaal gebruikt om de voet goed vast te houden. Zowel de Road als de Off-road schoenen hebben drukontlastende zones in de typische ‘hotspot gebieden’ voor een ondersteunende maar soepele balans.

Bovendien bieden twee geanodiseerde aluminium BOA® Li2 draaiknoppen een efficiënte, nauwkeurig afgestelde pasvorm in meerdere richtingen die zowel duurzaam als vervangbaar is.

Beschikbaarheid en prijs

Canyon’s Tempr CFR Road schoenen zijn verkrijgbaar in een witte en zwarte variant. De prijs is 329,95 EUR en de schoen weegt 250 gram (maat 42). De Tempr CFR Off-road schoenen zijn verkrijgbaar in zwart met een gum profiel, of grijs of wit met een zwart profiel. De prijs is ook 329,95 EUR en de schoen weegt 290 gram (maat 42).

Alle schoenen zijn voorzien van een bescheiden merknaam, met de kleine CFR van Canyon op de hielcup en een Canyon motief op de achterkant van de hiel.

Zowel de Road als de Off-road schoenen zijn verkrijgbaar in EU maten tussen 36-48 met halve maten van 40,5 tot 46,5, exclusief bij Canyon.com of via de Canyon app waar je ook service instructies kunt vinden. Daarnaast zijn Canyon schoenen ook te zien bij Canyon’s Factory Service vestigingen in Europa en Noord-Amerika. In Nederland vind je een gloednieuwe Canyon Factory Service in Eindhoven.

De Canyon Tempr CFR schoen (Foto: aangeleverd)