De supersnelle tijden tijdens Challenge Almere-Amsterdam waren afgelopen weekend niet alleen een feest voor de atleten die deze tijden noteerden, maar ook door de organisatie mag gesproken worden over een droomscenario. Met bij de mannen een winnende tijd van 7:37:46 uur en in totaal zeven mannen met een sub-8 én bij de vrouwen een winnende tijd 8:32:04 uur en zeven vrouwen met een sub-9, behoort Challenge Almere-Amsterdam plotsklaps tot één van de snelste wedstrijden ter wereld.

Kristian Hogenhaug noteerde een eindtijd van 7:37:46 uur, slechts tien minuten langzamer dan Jan Frodeno die, eerder dit jaar, tijdens zijn Tri Battle, een tijd van 7:27:53 noteerde. Nu zijn triathlontijden sowieso al zeer lastig met elkaar te vergelijken – iedere wedstrijd is immers anders, om nog maar te zwijgen over de altijd verschillende weersomstandigheden – maar omdat er bij de Tri Battle was gekozen voor bijvoorbeeld een ideale zwemlijn om te volgen en speciale ramps om fietsbochten makkelijker te maken, mag deze tijd eigenlijk niet meegerekend worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De snelste tijden ooit op een Long Distance, zonder die van Hogenhaug meegerekend.

Als je die Tri Battle dus laat voor wat ‘ie is, dan zou het nog steeds Jan Frodeno zijn met de snelst genoteerde tijd ooit: 7:35:39 uur tijdens Challenge Roth 2016. En plots is daar nu dus Hogenhaug, die de tweede tijd ooit, of derde, als je de Tri Battle toch meetelt, noteert. Een mooier affiche voor Challenge Almere-Amsterdam is er niet.

Het helpt ook nog mee dat er bij de mannen maar liefst zeven atleten onder de magische grens van de acht uur doken, terwijl nog eens twee mannen daar slechts een handvol seconden boven bleven.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Top tien mannen Challenge Almere-Amsterdam 2021.

Ook in de vrouwenwedstrijd werd Challenge Almere-Amsterdam mooi op de kaart gezet, onder andere door Sarissa de Vries, die Wereldkampioen werd in een tijd van 8:32:04. Met deze tijd viel ze dan wel net buiten de top vijf van snelst genoteerde tijden ooit, maar indrukwekkend is de finishtijd ontegenzeggelijk.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Snelste tijden vrouwen ooit genoteerd op een Long Distance.

Daarnaast finishten tijdens Challenge Almere-Amsterdam – net zo indrukwekkend als bij de mannen – zeven atletes onder de voor vrouwen magische grens van negen uur. Tot slot werden ook nog eens de beide Nederlandse records uit de boeken gelopen.

Top tien vrouwen Challenge Almere-Amsterdam 2021.