Daniela Ryf, Kristian Blummenfelt, Sebastian Kienle, Pieter Heemeryck, Andreas Dreitz, Joe Skipper, Fenella Langridge, Laura Philipp, Imogen Simmonds, David McNamee en Patrik Nilsson: het zijn zomaar wat namen die eind augustus aan de start staan van Challenge Davos. Althans, ‘zomaar wat namen’ is wellicht niet helemaal op z’n plaats, want we hebben het hier over een aantal van de beste atleten ter wereld. Niet voor niets maakt Challenge Davos, een wedstrijd die zich in het prachtige strijdtoneel van de Zwitserse Alpen afspeelt, zich dan ook op voor misschien wel het sterkste deelnemersveld ooit.

Geen wonder ook, want in deze tijden van nog steeds corona snakken topatleten naar een wedstrijd. Challenge Davos is voor hen – op 29 augustus als eerste serieuze optie – dan ook een stip aan de horizon. Vooralsnog lijkt de wedstrijd door te kunnen gaan, al is uiteraard niks honderd procent zeker. Bij de mannen komen maar liefst 49 atleten in actie, bij de vrouwen 25.

Vorige week spraken we al met titelverdediger Pieter Heemeryck, ook dit jaar weer één van de grootste favorieten. Makkelijk zal het voor de Belg niet worden, want het parcours van Challenge Davos is zwaar. Na de 1900 meter zwemmen wacht een fietsparcours van 54.4 kilometer, die twee lange beklimmingen kent en daarmee ook twee lange afdalingen. In totaal zullen de pro’s – en dus ook de Age Groupers – zo’n 2000 hoogtemeters wegtikken. Grote kans dat de eerste serieuze verschillen hier worden gemaakt.

Tijdens het hardlopen kunnen die verschillen overigens ook nog worden gemaakt. Er worden vier rondes gelopen, in totaal 21 kilometer inclusief een paar korte en steile beklimmingen en wat langere, minder steile klimmetjes.

Challenge Davos is voor Age Groupers uitverkocht. Bij de profs starten twee Nederlanders: Tristan Olij en Ilona Eversdijk.